Trendbrottet: Nu minskar hushållens matsvinn

Det slängs mindre mat i landets hushåll jämfört med tidigare, enligt färsk statistik från Naturvårdsverket.
– Att fler konsumenter har medvetna om hur viktigt det är att minska sitt matsvinn, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket.

Enligt Naturvårdsverkets senaste mätning har det matsvinn som hushållen slänger i soporna minskat från 19 kilo per person och år till 17 kilo.

– En minskning på två kilo per person kanske låter lite men för hela befolkningen handlar det faktiskt om 20 000 ton mat som inte slängts. Det är väldigt mycket mat som räddats, säger Karin Fritz, svinnexpert på Livsmedelsverket.

I de flesta andra delar i livsmedelskedjan har det däremot inte skett någon minskning av hur mycket livsmedel som slängs. Livsmedelsbutikerna ligger till exempel på samma nivå som 2018.

Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

– Vi har fortfarande en väldigt lång väg att gå för att nå målet. Men förhoppningsvis kan konsumenternas ökade medvetenhet smitta av sig och inspirera fler delar av livsmedelskedjan, säger Karin Fritz.

Matsvinnet har stor påverkan på klimatet och miljön. I dag står matsvinnet för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen, samtidigt som en tredjedel av all mat som produceras inte äts upp.

Sveriges regering har antagit två nationella etappmål för minskat matsvinn som går i linje med Agenda 2030 och till och med håller en högre takt. Dels ett etappmål om att matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med en femtedel från 2020 till 2025, dels ett etappmål om att livsmedelsförlusterna i produktionen ska minska så att mer kan bli mat.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider och Trend

Debatt: En satsning på hållbarhet minskar också vår sårbarhet.

Varje bonde är viktig för att vi ska kunna öka vår livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt. Men för att lantbrukare ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik, är både ekonomiska marknadsincitament och statliga miljöersättningar helt avgörande. Det skriver Elina Matsdotter, hållbarhetschef för Scan Sverige, i en debattartikel i Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.