Nu blir det mindre kött i skolan

Ökade livsmedelspriser sätter press på den kommunala måltidsverksamheten. Enligt en färsk undersökning har åtta av tio skolor vidtagit olika typer av åtgärder och av dessa har var fjärde dragit ned på köttet för att spara pengar.

När maten blir dyrare påverkas även skolmaten. Enligt en enkätundersökning som TV4 genomfört bland 143 svenska skolor runt om i Sverige ska 113 införa åtgärder för att spara pengar. Det handlar framför allt om att minska på köttet i skolmatsalen.

– Köttet är den dyraste proteinkällan enligt skolmatspersonal och kostchefer som vi har pratat med, säger Johan Macéus, en av de reportrar som ligger bakom undersökningen.

På branschorganisationen Svenskt Kött ifrågasätter man starkt om detta med att dra ned på köttet verkligen är rätt väg att gå för att få budgeten att gå ihop. ”Skolmat handlar först och främst om näring” skriver vd Isabel Moretti och hänvisar till forskning som visar att var tredje tonårsflicka har tecken på järnbrist samtidigt som det är svårt att tillgodogöra sig järn från baljväxter.

Men alla kommuner drar inte ned på måltidsbudgeten.

– Politiken har sagt att vi ska bibehålla kvaliteten och från nästa år får vi ett extra budgettillskott på tio procent, säger Conny Bjurman, livsmedelscontroller i kommunen, till Livsmedel i fokus.

Här finns även ett politiskt beslut på att det inte ska vara några helvegetariska serveringar. Det kan alltså serveras vegetariska rätter men det måste alltid finnas en kött- eller fiskrätt som alternativ.

Dela

Fler nyheter i Måltider

Så påverkar inflationen julbordet: ”Ett hårt slag för branschen”

Höjda räntor, stigande matpriser och kostnadsinflation sätter djupa spår i svenskarnas julfirande, enligt Livsmedelsföretagens årliga julundersökning. Två av fem svenskar säger nämligen att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr.