Rekordstort intresse för biogas bland svenska bönder

Svenska böndernas satsning på biogas kommer att minska koldioxidutsläppen med mer än 100 000 ton per år.
– Lantbruket sitter på oerhörda resurser och det är bra att de utnyttjas ännu mer effektivt, säger Michelle Elger Ekman, energiexpert på LRF.

Intresset för biogas är rekordstort hos Sveriges bönder. Färska siffror från Klimatklivet visar att satsningar som minskar utsläppen med över 100 000 ton koldioxid har godkänts i år – och då är bara en tredjedel av ansökningarna beviljade.
– Sveriges bönder bedriver redan ett av världens mest hållbara lantbruk och med Klimatklivet görs det möjligt att fortsätta att satsa på klimatsmarta satsningar som hela samhället tjänar på, säger Michelle Elger Ekman, energiexpert på LRF.
Klimatklivet är ett projekt som delas mellan Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Det inleddes år 2015 och målsättningen är att minska utsläppen av koldioxid genom lokala och regionala klimatinvesteringar.
Förra året minskade bönderna koldioxidutsläppen med drygt 80 000 ton, i år kommer siffran överstiga 100 000 ton.
Mer än hälften av satsningarna görs i Kalmar län. Bland annat har 45 bönder på norra Öland gått ihop för en 200-miljonerssatsning på en biogasanläggning som kan försörja södra Sverige på biogas.
Totalt har 51 av 181 ansökningar beviljats och den beräknade utsläppsminskningen beräknas bli 100 733 ton koldioxid per år.

Ökad användning av biogas är en viktig faktor i det energipaket som LRF nyligen överlämnade till regeringsförhandlarna och som visar att svenskt lantbruk kan bidra med ytterligare 50 TWH hållbar energi. Det motsvarar ett års produktion av el från kärnkraften.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.