Ny studie: Så vill konsumenterna bidra till biologisk mångfald

Fyra av tio konsumenter tycker det är viktigt att maten de handlar är producerad på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. Detta enligt en färsk undersökning från Kantar Sifo.
– Det är en tydlig signal till politikerna, säger Emma Rung, vd på Krav.

När FN:s globala konferens för biologisk mångfald, COP15, som ägt rum i Montreal, avslutades i måndags var tongångarna bland delegaterna ganska positiva.
– Jag är faktiskt väldigt nöjd. Nu gäller det att världens länder också gör det de sagt att de ska göra, säger Torbjörn Ebenhard, en av EU:s förhandlare och forskningsledare för Centrum för biologisk mångfald på SLU, när han medverkade i Aktuellt – fortfarande på plats i Kanada.

Att frågan om biologisk mångfald är viktig för svenska konsumenter är tydligt i den undersökning som Krav låtit Kantar Sifo genomföra, och där 1 500 konsumenter svarat på frågor kring hållbar matproduktion.

På frågan vilka hållbarhetsaspekter som är viktiga när man handlar livsmedel säger 40 procent att de anser att det är viktigt att maten är producerad på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden.
Undersökningen visar också att Krav är den märkning som flest tycker stämmer in på det påståendet.
– Jag tror den tilltagande oron för minskad biologisk mångfald bland svenskarna kan förvandlas till handlingskraft. Genom att välja ekologiska varor i butiken bidrar du till fler humlor och bin. Det kallar jag konsumentmakt, säger Emma Rung, vd på Krav.

Kring ekologiska odlingar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinerare. I dessa odlingar används inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. På Krav-märkta gårdar används varierad växtföljd i odlingarna och där finns ofta naturbetesmarker, något som bidrar till att öka och bevara den biologiska mångfalden.
– Det här är en tydlig signal till våra politiker att konsumenterna vill se åtgärder. Det behöver även vara enkelt och ekonomiskt möjligt för fler att göra rätt och ett förslag vi har lyft fram på nationellt plan är sänkt moms på ekologisk mat, säger Emma Rung.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.