Brett branschsamarbete skapar kötthybrid: ”Stor potential”

Foodtechbolaget Mycorena ska tillsammans med Ica och Nybergs Deli skapa en kötthybrid, som ett mer hållbart alternativ till kött.
– Målgruppen är konsumenter som vill fortsätta njuta av kött men i lite mindre mängd, säger Mikael Ottestig på Nybergs Deli.

Målet med det nya samarbetet är att möjliggöra ett skifte till mer hållbar konsumtion genom att introducera köttprodukter blandade med Mycorenas mykaprotein, som görs av mikrosvamp.
– Vi behöver ändra sättet vi producerar mat och minska köttkonsumtionen, men det är inte realistiskt att alla ska sluta äta kött helt. Genom att blanda kött och mykoprotein kan vi minska klimatpåverkan men fortfarande njuta av kött på ett mer klimatsmart sätt, säger Sandra Zachrisson, produktchef på Mycorena i en kommentar.

Under testperioden kommer först en färsprodukt tas fram. De första kommersiella produkter väntas nå butikshyllorna nu under 2023.
– Vi är medvetna om att kött är ett livsmedel med miljöpåverkan och att konsumtion står för en del av människors klimatpåverkan. Vi tror också att den totala köttkonsumtionen kommer minska över tid. Däremot kommer det finnas fortsatt stor efterfrågan på kött på marknaden. Vi tror att det finns stor potential för hybridprodukter för konsumenter som vill fortsätta njuta av kött men i lite mindre mängd, säger Mikael Ottestig, kommersiell chef på Nybergs Deli.

Dela