Krav tillåter nya tillsatser: “Gynnar djurvälfärden”

Från årsskiftet kommer tolv nya tillsatser att tillåtas i Krav-märkta produkter, bland annat nitrit.
– Dagens beslut är bra för djuren och bra för utbudet av Krav-märkta produkter för konsumenten, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel- och kvalitetsansvarig på organisationen.

Krav har hittills haft relativt stränga regler för vilka tillsatser som är tillåtna, strängare än de som gäller för EU-ekologiska produkter. Bland annat har man inte tillåtit konserveringsmedlet nitrit.
Från och med årsskiftet ändras dock detta. Nu i veckan fattades nämligen beslut om att godkänna samtliga livsmedelstillsatser som är tillåtna enligt EU:s förordning för ekologisk produktion på samma villkor som i förordningen.
Beslutet om att tillåta just nitrit i Krav-märkta produkter togs, enligt ett pressmeddelande, “för att skapa förutsättningar för att fler Krav-märkta produkter ska nå konsumenter”.
I dag är endast 1 procent av Sveriges grisar Krav-märkta, och det finns väldigt få Krav-märkt produkter av typen falukorv, prinskorv och påläggsskinka i vanliga livsmedelsbutiker.
– Detta är ett beslut som gynnar djurvälfärden, något vi vet är viktigt för många konsumenter. Nu blir det möjligt för fler bönder att skaffa fler grisar som på Krav-certifierade gårdar kommer att säkerställas tid utomhus där de kan beta, böka och bada i gyttja, säger Kjell Sjödahl Svensson, regel- och kvalitetsansvarig på Krav, till Livsmedel i fokus.
Han betonar även möjligheten att producera Krav-märkt chark helt utan tillsatt nitrit – för den som vill.
Men på konsumentföreningen Äkta vara är man kritisk mot beslutet:
– De stora företag som ligger bakom Krav har egentligen alla möjligheter och resurser att lyfta nitritfritt, så att konsumenten själv får välja. Tyvärr har man valt att gå den motsatta vägen, troligen för att man vill skydda sitt övriga sortiment, som innehåller nitrit, säger verksamhetsledaren Björn Bernhardson.
Så hur ser er uppmaning till livsmedelsproducenterna ut?
– Vi är övertygade om att det finns en marknad för nitritfritt. Ge konsumenten chansen att göra ett medvetet val. Eller ska vi behöva åka till Danmark eller Finland för att köpa sådana produkter?

Kravs nya regler träder i kraft 1 januari 2024. Vilka livsmedelstillsatser det gäller du hittar HÄR.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.