Hållbarhetschef prisas för sitt arbete med biologisk mångfald

Helena Allard, hållbarhetschef för Svenskt Sigill vinner SLU Artdatabankens naturvårdspris, för sina insatser för den biologiska mångfalden.
– Jag vill dela det med alla våra odlare som gör jobbet, säger hon.

SLU Artdatabankens naturvårdspris delas ut till någon som gjort enastående insatser för att bevara den biologiska mångfalden. Helena Allard blev nominerad för sitt arbete med att föra in biologisk mångfald i reglerna för Svenskt Sigill.

Hon har bland annat tagit fram en åtgärdslista för att öka den biologiska mångfalden på alla Svenskt Sigill-gårdar som odlar frukt, grönsaker, blommor, prydnadsväxter eller spannmål. Detta har skapat möjligheter för den biologiska mångfalden att öka kraftigt i odlingslandskapet.

– Det är Svenskt Sigill-odlarna som gör jobbet. De skapar boplatser och mat till insekter, fåglar och vilt varje dag, säger Helena Allard.

Över 1 000 odlare genomför nu åtgärder för att öka antalet humlor, bin, fåglar och andra insekter i jordbrukslandskapen. Odlarna kan välja från en lista för att säkerställa att rätt åtgärder görs på rätt plats. Totalt handlar det om tusentals åtgärder som kommer att genomföras under de närmaste åren.

 

Juryns motivering:
”Helena har med driv, initiativ och klokskap sett till att omvandla teori till handling. Med sin åtgärdslista har hon gjort det lätt för odlare att göra rätt. Alla Svenskt Sigill-odlare har nu en plattform för att kraftigt öka den biologiska mångfalden i odlingslandskapet. Med skickligt förankringsarbete har hon lyckats få gehör för idén om den valbara åtgärdslistan som ger konkret vägledning, goda exempel och inspiration.”

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.