Kunskap om allergener brister på krogen

När miljöförvaltningen i Malmö besökte 141 restauranger och kaféer bedömdes hälften av dem som inte säkra för allergiker. Bland annat missade personalen att maten innehöll sojabönor och senap – liksom det faktumet att ost och grädde tillverkas av mjölk.

Under våren har miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer besökt flera krogar i Malmö för att kontrollera att de är säkra för allergiker. Totalt granskades 413 maträtter på 141 restauranger och kaféer. Av dessa var det mer än hälften som inte bedömdes som säkra för allergiker.

Så här gick kontrollerna till: Inspektörerna gjorde oanmälda besök, beställde in olika rätter och frågade sedan personalen om vilka allergener maten innehåller. När personalen var osäker fick de möjlighet att fråga kocken eller läsa innehållsförteckningen.

Resultatet visade att allra flest avvikelser gällde att restaurangerna och kaféerna missade att deras maträtter innehöll allergenerna sojaböna, mjölk och senap.

– När någon som jobbar med livsmedel inte känner till att ost tillverkas av mjölk tänker man: Skojar du? Vad tror man då, att det kommer från en växt?, säger livsmedelsinspektören Maria Svensson i en intervju med Sydsvenskan.

I Sverige har cirka 15 procent av befolkningen någon form av allergi eller överkänslighet mot mat. Sättet som restaurangen informerar gästen om allergener kan variera, allergenerna kan finnas preciserade i menyn, personalen kan informera om allergener muntligen, eller via en läsplatta.

Miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer kommer att göra en motsvarande kontroll nästa år.

De 14 allergenerna som är vanligast och som alla livsmedelsverksamheterna är skyldiga att informera om är:
• Spannmål som innehåller gluten (det vill säga vete, råg, korn, havre eller hybridiserade sorter)
• Kräftdjur
• Ägg
• Fisk
• Jordnötter
• Sojabönor
• Mjölk (inklusive laktos)
• Nötter och mandel
• Selleri
• Senap
• Sesamfrö
• Svaveldioxid och sulfit (i koncentrationer totalt överstigande 10 mg/kg)
• Lupin
• Blötdjur

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Restaurang

Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.