LRF tar hjälp av konsumenterna för att rädda den svenska maten

När LRF startade konsumentkampanjen ”Rädda maten” lyckades man samla in drygt 40  000 underskrifter på bara en vecka.
– Det här visar att Sveriges bönder har ett starkt stöd hos konsumenterna, säger förbundsordförande Palle Borgström.

I går torsdag lämnade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström över svenska konsumenters vädjan till finansminister Magdalena Andersson att inte överge de svenska bönderna. Allt under parollen ”Rädda den svenska maten!”.

– Sveriges bönder är en förutsättning för svensk livsmedelsförsörjning, utan bönderna blir vi helt beroende av import, säger Palle Borgström.

Han berättar att när Sverige förhandlade sig till en rabatt på EU-medlemsavgiften på elva miljarder kronor så var det inga pengar som öronmärktes till  lantbruket.

– När vi jämför med andra jämförbara EU-länder så har de förhandlat sig till rejäla kompensationer från EU till sina nationella lantbruk. Om vi ska klara konkurrensen så måste regeringen satsa på det svenska lantbruket i den kommande budgeten, säger Palle Borgström.

För att svenska bönder ska fortsatt ha råd med bland annat klimat- och miljösatsningar menar LRF att regeringen måste skjuta till ytterligare 500 miljoner per år.

– Annars försämras lantbrukets konkurrenskraft ytterligare jämfört med övriga EU. Det innebär minskad produktion och uteblivna hållbarhetsinvesteringar.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Primärproduktion

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.