Nytt branschindex: Efterfrågan på svensk mat ökar

Det har gått bra för trädgårdsnäringen och köttuppfödarna under coronapandemin. Det visar ett helt nytt branschindex som LRF tagit fram.

De gröna näringarna fortsatte att producera i princip som vanligt under covid-19-pandemin, enligt det nya branschindex som ska presenteras varje kvartal.

– Lantbrukare är vana vid att hantera kriser som torka, smittspridning och sjukdomar. Det har de haft stor nytta av för att snabbt lösa nya problem som haltande logistikkedjor och brist på säsongsarbetskraft, säger Anna-Karin Hatt, vd för LRF.

Undersökningen visar även att efterfrågan på svenska varor fortsätter att öka.

– Vi har goda förutsättningar att öka produktionen av svenskt kött och grönsaker om efterfrågan fortsätter att öka, säger Anna Karin Hatt, som hoppas att restauranger ska börja köpa in inhemskt livsmedel i högre utsträckning.

Även inom den offentliga sektorn finns det enligt henne en stor potential, “eftersom skolor och äldrevård är stora inköpare”.

Lantbruket i Sverige omsätter drygt 80 miljarder per år, vilket gör det till en viktig basnäring. Och nu märker LRF:s vd att pandemin gjort att intresset bland politiker tydligt ökat:

– En förklaring är den väckta debatten om Sveriges låga självförsörjningsgrad på runt 50 procent på livsmedel och vår stora beroende av import. Pandemin har satt ljuset på hur känsligt hela livsmedelssystemet är, säger Anna-Karin Hatt.

Det gröna näringslivsindexet redovisas dels som ett totalindex baserat på 950 företagare inom fem olika branschgrenar. Frågorna innefattar prisbild, lönsamhet, produktion, efterfrågan och expansionsplaner. Svaren ger jämförelsetal som visar konjunkturutvecklingen.
Rapporten i sin helhet hittar du HÄR!

Dela

Fler nyheter i Corona och Primärproduktion och Trend

White Guide och LRF samlar svenska matupplevelser i digital kalender

I ett unikt och otippat samarbete lanserar restaurangguiden White Guide tillsammans med LRF Sveriges första rikstäckande mat- och dryckeskalender. Ambitionen är att göra det enklare att hitta till småskaliga mat- och dryckeshantverkare på den svenska landsbygden, liksom olika event och matupplevelser.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.