Världen öppnas för svenskt fläsk: “Stor potential”

Regeringens satsningar på att öka svensk livsmedelsexport ger resultat. Nu är exporten av fläskköttsprodukter till Filippinerna i gång.

Regeringen har sedan livsmedelsstrategin beslutades i juni 2017 genomfört stora satsningar för att öka den svenska livsmedelsexporten, inte minst genom att öka så kallade exportgodkännanden för svenska livsmedel och jordbruksvaror.

Nu ger det resultat. I mitten av augusti gick de första leveranserna av svenska fläskköttsprodukter till Filippinerna, en marknad som bedöms ha stor potential och där exporten kommer innebära betydande merintäkter för köttbranschen.

– Det är mycket glädjande att våra svenska företag nu tar tillvara på möjligheten att exportera fläskköttsprodukter till Filippinerna. Att exporten kommer igång snabbt efter godkännandet visar också på en bra efterfrågan på svenska fläskköttsprodukter som håller hög livsmedelssäkerhet, säger landsbygdminister Jennie Nilsson i en kommentar.

Exportandelen i svensk livsmedelsindustri ligger i dag på cirka 30 procent. Målsättningen för livsmedelsexportsfrämjandet är att exportandelen ska vara 50 procent år 2030. Om målet realiseras kommer exportvärdet att överstiga 100 miljarder kronor år 2030.

– Livsmedelsstrategin bidrar till att hela Sverige håller ihop och att vi ser till hela landets potential. Med anledning av pågående pandemi är det viktigt att stärka svensk livsmedelsproduktion och ökad export är centralt för att svenska livsmedelsföretag ska öka sin konkurrenskraft, säger Jennie Nilsson.

Regeringen satsar inom ramen för livsmedelsstrategin 122 miljoner kronor årligen fram till och med 2025, varav 32 miljoner kronor ska bidra till en ökad livsmedelsexport. Dessutom görs ytterligare satsningar på totalt 114 miljoner kronor under 2020.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.