Ny forskning ska visa hur midnattssolen påverkar odlingen

Ett norskt forskningsprojekt ska undersöka hur midnattssolen påverkar grönsaksproduktionen – på både gott och ont.
– Det är helt avgörande för att vi ska kunna ha matproduktion över hela landet, säger Frida Gunnestad Johansen på Norsk Landbrukssamvirke.

Den nordnorska sommaren med midnattssol och låga temperaturer är en av de saker som lockar tusentals turister till norra Norge varje år.

Det speciella klimatet innebär en mer intensiv växtsäsong men även problem med stammar som går sönder och rötter som spricker – en stor utmaning för nordnorska producenter av bär, potatis och grönsaker.

Nu vill NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og Tromspotet bättre förstå de nordnorska odlingsförhållandena, så att de kan minska skadorna och öka den gröna produktionen.

– Vi vill veta lite mer om hur temperatur och ljus påverkar tillväxten och vad vi kan göra för att på bästa möjliga sätt få fram bra produkter utan skador, säger Ulrike Naumann i Tromspotet.

Projektet kommer därför att utveckla nya gödslingsstandarder och undersöka nya modeller för hur sol och temperaturer påverkar tillväxten i norr.

Även om den korta växtsäsongen innebär tuffa utmaningar för de producenterna så finns det även många fördelar med färre skadedjur och sjukdomar. Många grönsaker får även färre bittra ämnen och därför en sötare smak.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion

Investerar för minskade klimatutsläpp: ”Skapar mervärden för hela matkedjan”

Tre av Sveriges största lantbrukskooperativ saminvesterar i en digital plattform för att minska klimatpåverkan i den egna värdekedjan. Satsningen innebär även att kunderna inom livsmedelsindustrin kan få full kännedom om sina utsläpp utefter hela värdekedjan i stället för att utgå från schablonvärden.