– Det är helt avgörande för att vi ska kunna ha matproduktion över hela landet, säger Frida Gunnestad Johansen på Norsk Landbrukssamvirke.
14 oktober 2020
Den nordnorska sommaren med midnattssol och låga temperaturer är en av de saker som lockar tusentals turister till norra Norge varje år.
Det speciella klimatet innebär en mer intensiv växtsäsong men även problem med stammar som går sönder och rötter som spricker – en stor utmaning för nordnorska producenter av bär, potatis och grönsaker.
Nu vill NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og Tromspotet bättre förstå de nordnorska odlingsförhållandena, så att de kan minska skadorna och öka den gröna produktionen.
– Vi vill veta lite mer om hur temperatur och ljus påverkar tillväxten och vad vi kan göra för att på bästa möjliga sätt få fram bra produkter utan skador, säger Ulrike Naumann i Tromspotet.
Projektet kommer därför att utveckla nya gödslingsstandarder och undersöka nya modeller för hur sol och temperaturer påverkar tillväxten i norr.
Även om den korta växtsäsongen innebär tuffa utmaningar för de producenterna så finns det även många fördelar med färre skadedjur och sjukdomar. Många grönsaker får även färre bittra ämnen och därför en sötare smak.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion
Forskning Värdekedjan Växtbaserat
Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet
Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.
18 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.