Mindre spill med det miljövänligare locket Lipid

300 miljarder plastlock och 1 500 000 000 kilo plast*. Det är astronomiska mängder plast som används på takeaway-muggar världen över. Nu har svenska UniCup Scandinavia AB skapat ett biobaserat lock som dessutom förbättrar stabiliteten så att spillrisken blir mindre.

Locket Lipid från UniCup Scandinavia AB är en svensk uppfinning som kan minska världens användning av plast. Det är ett lock till takeaway-muggar som nedbrytningsbart material och har en mer funktionell konstruktion.

 Idén till det nya lock föddes över en kopp kaffe. De två innovatörerna Lars Bendix och Håkan Löfholm har i många år arbetat med mat och dryck om-the-go och under dessa år upplevt problem med plastlocken som sätts på dryckesbägarna. Varken funktionalitet eller hållbarhet lever upp till konsumenternas krav oavsett om det gäller varm eller kall dryck. Man spiller lätt och locken är gjorda av plast vilket är på väg att förbjudas av hållbarhetsskäl.

– Vi har utvecklat ett miljövänligt lock som sitter inuti muggen. Därmed ökar stabiliteten och hela dryckesupplevelsen blir mycket bättre. Man dricker från kanten av bägaren i stället för locket, slipper bränna sig och det smakar inte plast eller papper. Kaffet smakar precis som i kaffekoppen hemma, säger de båda innovatörerna.

Det nya locket är miljövänligt och tillverkat av fibermaterial från svensk råvara gran och tall, och det är hundra procent återvinningsbart. Dessutom med en bättre funktionalitet eftersom det också är stabilt. Dess design möjliggör dessutom 25 procent mindre mängd material i produktionen.

Liplid är utvecklat av företaget UniCup Scandinavia AB tillsammans med Linköpings universitet och Research Institute of Sweden (RISE). Locket kommer att produceras i Sverige.

*Siffrorna kommer från UniCup.

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Restaurang

Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”

Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.