Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver de båda krögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström om sin oro över utvecklingen, där skola efter skola tvingas skära ned på skolmaten.
De hänvisar till den av LRF Mjölk nyligen presenterade Kostchefsundersökningen, som visar att sju av tio kostchefer hindras från att bibehålla eller öka kvaliteten på skolmaten på grund av att pengarna inte räcker.

”Det är högst alarmerande siffror”, skriver de och jämför med läget i Storbritannien i början av 2000-talet, där växande ohälsoproblem och fallande skolresultat gjorde att en enad kockkår ställde sig bakom Jamie Oliver och hans skolmatskampanj Feed me better.

”Trots att Sverige är ett litet land så är vi en stor aktör i kockvärlden. Svenska kockar gör succé med innovativa och smakrika rätter, vi vinner en mängd priser och vi vet hur viktigt det är med äkta råvaror som kommer från Sveriges bönder. Fröet till det svenska kockundret ligger i skolans intresse för att pedagogiskt och praktiskt lära ut om råvaror, smakupplevelser och måltidens betydelse för ett mer hälsosamt och socialt liv”, skriver de båda krögarna och uppmanar sina kollegor runt om i Sverige till ett skolmatsupprop.

”God och hälsorik mat är nyckeln till ett hållbart samhälle och garanten för att Sveriges kockar även i framtiden ska kunna erbjuda en minnesvärd upplevelse på våra restauranger”, skriver de och avslutar:

”Vi har alla ett gemensamt intresse i detta och precis som ÖB och civiliministern skärpte tonen för den stärkta beredskapen skärper vi nu tonen för att politiker på kommun- och riksnivå tar skolmatsfrågan på allvar.”

BILDEN: Fotomontage med bildcred till Årets kock.

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Restaurang

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.