Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”

Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?

I en debattartikel i Aftonbladet ondgör sig Reumatikerförbundet över svåröppnade förpackningar, och tycker att industrin ska ta tillfället i akt att förbättra sina förpackningar nu när de ändå måste anpassa sig till EU:s nya förpackningsdirektiv.
“Det finns en stor och växande del av befolkningen som har nedsatt handfunktion och för dem kan det vara omöjligt att öppna en förpackning utan att be om hjälp. Alternativet är att använda diverse tillhyggen för att få upp förpackningen, vilket kan innebära en risk för skador”, skriver de bland annat.
Enligt Reumatikerförbundet har minst 1,5 miljoner människor i Sverige konstaterad nedsatt handfunktion. Orsakerna är inte bara reumatisk sjukdom som artrit eller artros; ofta påverkas även handfunktionen efter en stroke, vid multipel skleros, diabetes och ryggmärgsskador. Dessutom blir Sveriges befolkning allt äldre och handstyrkan försämras med åldern.

Så frågan går till Ann Lorentzon, förpackningsspecialist på RISE:
Vad kan livsmedelsindustrin göra bättre?
– Det är klart att det går att göra mer lättöppnade förpackningar. Ett gott exempel är Orkla, som tagit fram mer lättöppnade glasburkar som man inte behöver så mycket handkraft för att öppna, säger hon och förklarar att det handlar om ett tvådelat metallock med en inre vakuumförseglad del och en yttre, rörlig, ring som öppnar och försluter glasburken vid en vridande rörelse.

– Jag tror att det finns mycket att utveckla på den här fronten. Problemet är att det just nu är så stort fokus på att förpackningen ska vara återvinningsbar att man riskerar att tappa bort funktionaliteten. En förpackning ska i första hand skydda livsmedlet, i andra hand måste man ju komma åt innehållet – därefter kan man tänka återvinning.
Något som just nu debatteras väldigt flitigt på sociala medier är det här med fastsatta plastkorkar, som många irriterar sig på…
– De kom ju till för att minska nedskräpningen i naturen och för att även plastkorkarna ska återvinnas, så intentionen är god. Sedan tycker jag inte alltid att man har lyckats. Jag slogs själv med en plastkork så sent som i morse, som var snedställd och helt omöjlig att sätta fast igen. Då är vi tillbaka på det där med funktionaliteten och vikten av att kunna återförsluta en förpackning för att innehåller inte ska förfaras, säger Ann Lorentzon och fortsätter:
– Man kan säga att en förpackning är en kompromiss av oerhört många krav – och fler blir de. Det är även det som gör förpackningar så spännande!

 

FAKTA
Förpackningsindustrin kommer att behöva ställa om och ta fram nya förpackningslösningar för att uppfylla flera nya krav:

  • Från den 3 juli i år måste alla engångsförpackningar för drycker upp till 3 liter ha fastsatta korkar enligt EU:s engångsplastdirektiv.
  • Från den 1 januari 2025 måste dryckesflaskor av PET innehålla minst 25 procent återvunnen plast.
  • 2029 ska flaskor och burkar med mejeriprodukter kunna pantas.
  • Senast 2030 ska alla dryckesflaskor av plast innehålla minst 30 procent återvunnen plast.

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Förpackning och Människor

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.