24 maj 2022
Juice av skruttar, salsa av tomatändar och broccolistammar som smaksättare i sallad. Det finns många sätt att innovera för att minska matsvinnet.
– Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.
Nu ska företaget tillsammans med Rscued skapa något cirkulärt av allt matavfall som inte platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan omvandla cirka 1 000 kilo oätligt matavfall till 100 kilo näringsrik kompost – varje dag.
Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med hjälp av den nya kompostmaskinen kan produktionen skalas upp ytterligare.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.