Samarbete som bär frukt – här blir matsvinnet superjord

Livsmedelsföretagen Greenfood och Rscued produktutvecklar tillsammans för att omvandla matsvinn till innovativa matvaror. Nu ska de även göra matjord av sådant som inte platsar på tallriken.

Juice av skruttar, salsa av tomatändar och broccolistammar som smaksättare i sallad. Det finns många sätt att innovera för att minska matsvinnet.

– Redan i produktutvecklingsfasen försöker vi alltid att tänka cirkulärt kring biprodukter och matavfall. Exempelvis så identifierar vi de livsmedel som riskeras att slängas och använder dem på annat sätt, i vår egen produktion eller i samarbete med andra, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Nu ska företaget tillsammans med Rscued skapa något cirkulärt av allt matavfall som inte platsar som ingrediens i en ny produkt. Därför har parterna installerat en ny kompostmaskin som kan omvandla cirka 1 000 kilo oätligt matavfall till 100 kilo näringsrik kompost – varje dag.

Komposten fungerar som gödsel i en blomjord, som Rscued säljer sedan tidigare säljer i Sverige, Norge och Finland. Med hjälp av den nya kompostmaskinen kan produktionen skalas upp ytterligare.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.