Nytt projekt ska få bär och grönsaker att smaka mer

Ett nytt projekt ska öka kunskapsnivån bland yrkesodlare om hur nya sorter av jordgubbar och andra bär och grönsaker fungerar här i Sverige. Finessen är att odlaren själv inte behöver stå för risken om en sort inte fungerar eller smakar.

I dag är det ofta upp till yrkesodlarna själva att testa nya sorter, på vinst och förlust. Men nu ska ett nytt projekt ändra på den saken: ”Sortprovning i hortikulturell frilandsodling”, som drivs av Elitplantstationen på uppdrag av SLU Grogrund.

Det handlar om att testa nya sorter vad gäller lämplighet för kommersiell frilandsodling under svenska förhållanden, men även att utveckla sortprovningstekniker och verktyg för att demonstrera hur olika grödor och sorter fungerar.

Provodlingar har precis dragit i gång på olika platser i Skåne samt i Öjebyn utanför Piteå. Jordgubbar, kepalök, spetskål och rödbeta är grödorna som är först ut.

– Vi fokuserar särskilt på aspekter som är viktiga för en framgångsrik kommersiell frilandsodling. Det handlar förutom om avkastning och smak bland annat om att bären och grönsakerna ska vara hållbara och lagringsbeständiga, så att en så stor del av skörden som möjligt når handel och slutkonsument. I Norrland är vinterhärdighet naturligtvis också en viktig fråga, säger Joakim Stefansson, ansvarig vid Elitplantstationen.

Och som här på bilden räknar uppkomna lökgroddar som en del av sortprovningen; den gula rutan märker ut en kvadratmeter på lökfältet.

Till projektet hör också en kunskap som tas fram, bland annat via omfattande fotodokumentation och bildanalys, och som ska delas öppet via webben. Syftet är att avsevärt förbättra urvalsprocesser inom den svenska trädgårdsproduktionen och främja förutsättningarna för en stärkt och ökad kommersiell odling av grönsaker och jordgubbar i Sverige.

För att säkerställa att gröd- och sortval är relevanta för kommersiella odlare är en styrgrupp under ledning av LRF knuten till verksamheten.

– En bra sortprovning inom bär och grönsaker, som ger odlarna bra kunskapsunderlag inför sina verksamhetsbeslut, är viktigt för att vi ska kunna nå den svenska livsmedelsstrategins övergripande mål – en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgård.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion och Trend

Här är första ölet som bryggs på åkerböna

Nu lanseras det första ölet i Sverige som är bryggt på åkerböna: en New England IPA med namnet ”Bean Me Up”. Bakom satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered i samarbete med Viking Malt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.