Nu ska kockarna i Köping bli vildare

Älgfärsburgare med potatismos, pressgurka och rårörda lingon. Jodå, nu ska skolor och äldreboende i Köpings kommun få mer viltkött på menyn, tack vare ett otippat samarbete med kommunens jägare.

När sportlovet drar i gång i Köping i nästa vecka, skoleleverna är lediga och det blir lite lugnare i den kommunala köken ska ett 30-tal kockar inom måltidsverksamheten utbildas i konsten att hantera viltkött.
– Det känns verkligen jätteroligt, säger kostchefen Patric Gill när Livsmedel i fokus når honom på telefon.

Allt började med att en älgfamilj flyttade in i ett villakvarter förra hösten, något som tidningen Jaktjournalen var först med att rapportera om.
Inte ens skrämselskott från kommunjägaren Micke Gustavsson kunde få familjen att flytta och när älgarna blev alltmer närgångna gav polisen honom tillstånd att skjuta.

Köttet, drygt 90 kilo färs, skänktes till kommunens måltidsenhet; det blev över 90 kilo färs som förvandlades till 1 000 portioner älgfärsbiff med gräddsås, potatismos, pressgurka och rårörda lingon.

Nu ska kommunen fortsätta samarbetat med kommunjägaren Micke Gustavsson, som ska hjälpa till med att få in mer viltkött från jägare runt omkring Köping.

Att få tag på viltkött är nämligen annars en ganska tuff utmaning, enligt Patric Gill. Det är liksom inget som finns på några upphandlringsavtal.

Kommer ni även att ha viltkött på menyn?
– Jamen det tror jag säkert!

Dela

Fler nyheter i Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.