Från Draknästet till Svegro – nu ska mikroörter slå brett

Svegro startar egen odling av mikroörter och krasse.
– Det här ligger i linje med vår strategi att hela tiden utveckla vår verksamhet. Vi går nu in i en ny och outvecklad kategori och blir en mer komplett leverantör av gröna smaker, säger vd Kristin Orrestig.

Svegro, som är Sveriges ledande producent av färska örter, har tecknat avtal med Nearbyfood och entreprenören Carl Bredin, känd från SVTs Draknästet. Nearbyfoods odling av mikroörter och krasse tas över av Svegro och flyttar in i växthusen på Färingsö utanför Stockholm.
– Mikroörter är smakrika och fullproppade med näringsämnen och vitaminer. De är dessutom vackra och ett dekorativt och näringsrikt tillskott på maträtter, säger Kristin Orrestig, vd för Svegro.
I dag importeras en stor andel mikroörter från Holland och säljs i första hand till restaurang och storkök. I och med Svegros satsning kommer lokalt odlade mikroörter att erbjudas inom dagligvaruhandeln och nå en bredare konsumentgrupp.
Carl Bredin, grundare av Nearbyfood, blir Key Account Manager på Svegro med fokus på att driva utveckling av mikroörtskategorin.
– Med Svegro i ryggen kommer mikroörter att nå ut bredare. Jag får samtidigt möjlighet att växa vidare med dem och får fler att sätta färg och smak på sin mat, säger han.


Mikroörterna odlas vertikalt med LED-belysning i Svegros växthus. Vertikalodling innebär att grödorna står i flera plan i en kontrollerad inomhusodling. Det är en snabb odling och de första mikroörterna från Svegro finns redan ute i butik.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.