12 mars 2024
Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med den så kallade ”superhjälten från havet”, nämligen blåmusslan. Desirée Jaks, regerande vinnare av Årets Kock, har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept där tillbehören kan ändras efter säsong; först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.
– Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger hon och fortsätter:
– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man dessutom svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart.
Med Årets Rätt vill Desirée Jaks även nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinera miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden.
Desirée Jaks har även tagit fram Årets Mästarbrygd 2024 i samarbete med Spendrups, en mörk stout som passar utmärkt till bland annat musslor.
Dela
Fler nyheter i Människor och Trend
Människor Måltider Värdekedjan
Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker
Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.
25 april
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.