Axfoods gröna utspel: ”Sänk momsen på hållbar mat”

Dagligvaruaktören Axfood vill att momsen för hållbarhetsmärkta livsmedel halveras – eller helt avskaffas. Detta för att gynna såväl produktion som konsumtion.
– När matpriserna nu stiger är risken stor att hållbarhetsmärkt mat prioriteras bort, säger hållbarhetschefen Åsa Domeij.

Det måste löna sig både att producera och konsumera hållbart.

Det menar Klas Balkow, vd och koncernchef på Axfood.

– I en tid då hållbarhetsutmaningarna är större och mer akuta än någonsin behöver svenska politiker visa handlingskraft och prioritera åtgärder som gynnar miljön utan att drabba hushållens plånböcker. En lägre momssats för hållbarhetsmärkta livsmedel är ett effektivt sätt att styra utvecklingen åt rätt håll, säger han.

Det är även tesen som drivs i den debattartikel han skrivit tillsammans med Åsa Domeij i Dagens Industri, kring behovet av ett mer hållbart matsystem.

– Förändringarna måste till både i livsmedelskedjan, konsumentled och i politiken. Men just nu är tempot i den gröna omställningen alldeles för lågt, säger Åsa Domeij.

I dag är hållbarhetsmärkta produkter ofta dyrare än andra, något som EU-kom­missionen tar sikte på i sin ”Farm to Fork”-strategi, där man lyfter fram ekonomiska incitament för att skapa ett mer hållbart matsystem.

Vad de båda debattörerna föreslår är därför en sänkning av matmomsen för hållbarhetsmärkta varor från dagens tolv procent till sex procent för att gynna såväl produktion som försäljning och konsumtion.

Eller ännu hellre: Ta bort momsen helt och hållet för att ge konsumenter möjlighet att handla hållbar mat till lägre priser, samtidigt som det skulle motivera ännu fler livsmedelsföretag att genomföra förändringar för att deras varor ska uppfylla kraven för olika hållbarhetsmärkningar.

– Den stigande matprisinflationen och EU-kommissionens tydliga ställningstagande kring matmoms gör det angeläget att så snart som möjligt förändra den svenska matmomsen så att den gynnar hållbar mat genom prissänkningar för konsumenter, säger Åsa Domeij.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Trend och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.