Bristen på gödsel hotar jordbruket – och matpriserna

Parallellt med elförsörjningen riskerar bristen på mineralgödsel att bli ett allt större problem för jordbruket i hela Europa. Något som även kommer att påverka matpriserna.

”Så påverkar ryska kriget i Ukraina svensk matberedskap”. Det var temat för ett webinarium som LRF arrangerade under torsdagen.
Den 24 februari är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina – och samtidigt gjorde mat, energi och mineralgödsel till viktiga vapen.

Ryssland är en av världens ledande producenter och exportörer av konstgödsel, och när tillgången på mineralgödsel stryps åt ökar priserna på världsmarknaden.
– Höga gödselpriser påverkar möjligheterna att producera mat, säger Carl von der Esch, förbundsjurist på LRF.

Framför allt är det världens fattiga länder som drabbas men även i Sverige och i Europa kommer ökade priser på mineralgödsel att skjutsa upp matpriserna till en betydligt högre nivå än vi är vana vid.

Men det finns hopp om en lösning på problemet. Markus Hoffman, som arbetar med mat och miljöfrågor på LRF, berättar om en rad parallella satsningar som just nu pågår där svenska företag som LKAB och Ragn-Sells vill utvinna kväve, fosfor och kalium ur gruvavfall och annat avfall.
– Det skulle kunna göra Sverige självförsörjande på lokalproducerad, cirkulär och fossilfri mineralgödsel inom bara några år, säger han.

Kruxet är det där med miljötillstånd, där vattenfrågan är helt avgörande. Ragn-Sells fick nyligen avslag på sin begäran, men domen är överklagad.
– Detta är ett tydligt exempel på hur Sveriges behov och planer för ökad cirkularitet krockar med miljötillstånd, säger Markus Hoffman.

Åsa Odell, ledamot i LRF:s riksförbundsstyrelse och som driver en gård i Skåne med inriktning på grisuppfödning och växtodling, förklarade hur känsligt livsmedelssystemet faktiskt är.
– Gödsel är inget man kan avstå ifrån. De flesta gårdar är helt beroende av att använda mineralgödsel och vår matproduktion bygger på att leveranskedjan fungerar i alla led, säger hon.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Ny tjänst gör det lättare för livsmedelsföretag att donera överskott

Nu kan livsmedelsföretag och leverantörer lättare donera till Matmissionen med hjälp av en ny tjänst på plattformen Dagligvaruklipp.
– Det är många som behöver bli av med sina överskott. Tillsammans kan vi göra nytta för både människa och miljö, säger Erik Hayling, vd på Dagligvaruklipp.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.