De blandar mat med musik

Vad händer om vi finsmakar på musik lika aktivt som vi smakar av en exklusiv maträtt? När en scenkonstchef från Jämtland blir inspirerad av hur den lokala gastronomin utvecklats kan allting hända.

I våras tog scenkonstchefen Malin Hülphers på Estrad Norr, Jämtlands professionella scenkonstitution, kontakt med Torsta AB – ett kunskapscentrum för de gröna näringarna.

För årets turné med salongsorkestern ville hon nå en större och yngre publik genom att kombinera musik och mat. Inte minst eftersom hon var imponerad av hur lokal gastronomi lyckats etablera sig genom medveten konsumtion. Och nu ville hon nå liknande effekt för klassisk musik.

I höst kan man ta del av resultatet i form av en förstklassig orkesterkonsertturné med verk av bland annat Tjajkovskij, Gershwin och Strauss, blandat med ett lekfullt och gastronomiskt samtal om lyssning och smak.

– Vi tycker att det är ett jättebra format för att nå ut med en historia om matens ursprung och dess producenter. Att tänka kreativt och hitta likheter mellan mat och musik ger smaker en ny dimension och låter konsumenter uppleva matens identitet på ett annorlunda sätt, säger Fabienne Theiler, projektledare och kommunikatör på Torsta.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Almedalen 2025: ”Livsmedelsfrågorna tar plats i debatten”

Spännande möten, spänstiga debatter och nya insikter. När Livsmedel i fokus ber en handfull branschpersonligheter att sammanfatta årets upplaga av Almedalsveckan är det positiva tongångar men även en del önskemål inför nästa års event.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.