De sätter nästa generations räka på menyn

Urban Deli är först ut i Sverige med att servera nästa generations räka i sina restauranger – detta i samarbete med Korshags. Räkan föds upp på land i ett slutet, cirkulärt system där vattnet filtreras och återanvänds. Resultatet är en vannameiräka helt fri från tillsatser och antibiotika, och som levereras i ”sushi grade-kvalitet”.

Tillsammans med Korshags tar Urban Deli ett viktigt steg mot mer hållbar och klimatsmart sjömat. Från och med den här veckan serveras räkorna exklusivt på alla Urban Delis restauranger, bland annat som en modern Prawn Cocktail med egen kocklagad sås och som en del av en större mixad Seafood Platter.
– Det är viktigt för oss att kunna erbjuda våra gäster sjömat som är lika god för människan som för planeten, säger Fanny Sturén, projektledare för hållbar utveckling på Urban Deli, i ett pressmeddelande.
Räkan föds upp i Medina del Campo i Spanien i en helt integrerad odling där inga kemikalier eller tillsatser används. Vattnet filtreras och återanvänds och anläggningen drivs delvis med solenergi. Modellen är cirkulär och resultatet blir en räka med ren, naturlig smak och fast textur.
– Det är en grym råvara, en riktig premiumprodukt. En av de bästa räkor jag smakat och arbetat med, säger Gustav Hugoh, köksmästare på Urban Deli Sveavägen.
Korshags, som i generationer arbetat med fisk och skaldjur, ser samarbetet med Urban Deli som en naturlig fortsättning på sin resa mot mer hållbar havsmat. Sedan 2024 har Korshags ett exklusivt samarbete med den spanska räkpionjören Noray, världsledande inom nästa generations landbaserade räkodlingar.
– På Korshags vill vi vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar framtid för sjömat. Genom samarbetet med Urban Deli kan vi visa att det går att kombinera riktigt hög kvalitet och fantastisk smak med innovation och hållbarhet. Det här är nästa steg i vår vision att modernisera blå mat och göra hållbara råvaror mer tillgängliga för fler, säger Sofia Ek, marknadsansvarig på Korshags.

Bakgrunden till satsningen är den hållbarhetsproblematik som länge förknippats med konventionell odling av tropiska räkor. Odlade räkor har många fördelar jämfört med andra proteinslag, men den förknippas också med flera problem såsom avskogning av mangroveskogar, utsläpp och övergödning, hög användning av kemikalier och antibiotika samt i många fall dåliga arbetsvillkor. Både WWF och Naturskyddsföreningen avråder därför konsumenter från att köpa konventionellt odlade tropiska räkor.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Framtidens fisk på dagens tallrik: ”Början på en större omställning”

Nu lanseras en unik svenskodlad regnbågslax i butik, som fött upp på ett cirkulärt foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor. Bakom satsningen står Axfoundation, Sveriges lantbruksuniversitet och ytterligare 25 aktörer från hela livsmedelskedjan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.