Delade erfarenheter boostar konkurrenskraften

Livsmedel i fokus mentorprogram stärker kontakterna mellan etablerade chefer och branschens nya ledare. Det kan både Caroline Westerholm från Ica Sverige och Malin Vaher från Lantmännen intyga.

Caroline Westerholm är chef på kategoriområde kött och chark på Ica Sverige. Hon har mångårig erfarenhet från livsmedelsbranschen och av att vara chef och ledare. Förra året var hon mentor, för andra gången.
– Jag tycker det är väldigt positivt! Det är fantastiskt att träffa nya människor och det är kul att få dela med mig av mina erfarenheter, säger hon.

I relationen mellan mentor och adept är det adeptens ansvar att fylla tillfällena då man ses med bra innehåll och områden att diskutera.
– På första mötet brukar vi sätta agendan för perioden, och det kan variera väldigt från person till person. Men chefsrelaterade frågor blir ofta aktuella.
Med tanke på den kompetensbrist som råder i landet just nu känns mentorprogrammet än mer relevant:
– Det är en unik möjlighet för både mentor och adept att få prata med andra utanför sin egen bransch på ett öppet och ärligt sätt.

Malin Vaher är produktutvecklare på Lantmännen och en av förra årets adepter.
– Jag kände att jag var i behov av guidning och coachning framför allt kring potentiella karriärssteg och personlig utveckling. Jag har varit på företaget i fem år och rollen är väldigt varierad, men det är samtidigt viktigt att utvecklas, om än internt, berättar hon.
När programmet startade matchades Malin Vaher med en mentor.
– Det var en perfect match! Dialogen oss emellan blev enkel, hon fattade direkt och förstod mina utmaningar och kunde också ge mig konkret feedback, säger hon.

Vad fick du med dig?
– Framför allt var det otroligt värdefullt att få någon utanför jobbet att bolla med. Att ha någon som är dedikerad att lyssna och dessutom är insatt i branschen var guld värt. Vi dryftade både konkreta och mer abstrakta frågeställningar.
Vad skulle du råda blivande adepter till?
– Att verkligen tänka igenom vad man vill få ut av de fysiska mötena. Jag kom oftast väl förberedd med en agenda, och det gjorde att vi kunde hålla både tråden och tiden och prata om rätt saker. Jag fick också uppgifter ibland att göra till gången därpå. Men det var alltid mitt eget ansvar att skapa en agenda.

Livsmedel i fokus Mentorprogram riktar sig till personer med ett par års yrkeslivserfarenhet som vill växa i sin roll på jobbet eller funderar på nästa steg i livsmedelsbranschen. Mentorerna har lång arbetslivserfarenhet och ett brett kontaktnät. Målsättningen är att du som adept ska få en ökad kännedom om dig själv och dina önskemål, intressen och behov. Du blir en del av ett nätverk och får ta del av inspirerande seminarier och träffar.

Mer information om Mentorprogrammet hittar du HÄR!

Dela

Fler nyheter i Människor och Värdekedjan

Härjedalspizza storsatsar på egen pizzafabrik

Härjedalspizza, som drivs av bröderna Jan och Rahman Sadat, investerar 25 miljoner kronor i en pizzafabrik i Vemdalen by. När bygget är klart kommer det att kunna baka 8 000 fryspizzor per dag.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.