Vädret sumpar rapsen: ”Driver priset uppåt”

I år är många rapsfält ovanligt glesa, alternativt upplöjda och ersatta med korn.
– Vi räknar med ett skördebortfall på 25-30 procent, säger Per Germundsson, försäljningschef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk.

Många medier har under den senaste veckan rapporterat om glesa rapsfält i Skåne, som inte alls lyser så där intensivt gult som de brukar göra så här års.
Enligt Per Germundsson, försäljningschef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk är problemet dock inte bara begränsat till södra Sverige.
– Det ser likadant ut på fler håll i landet men eftersom 45 procent av all raps odlas i Skåne blir det ett annat fokus just där.

Orsaken till att det ser ut så här är vädret. Merparten av rapsen som odlas i Sverige sås i augusti och fick i fjol en dålig start på grund av den extremt torra och milda hösten.
– När kylan väl kom i slutet av november slog det om till jättekallt direkt, med flera nätter med tio minusgrader men utan snö. Det blir en väldigt besvärlig situation, för rapsen är det bäst när blir gradvis svalare, säger Per Germundsson, och förklarar att för de rapsplantor som överlevt vintern har även den sena och kalla våren varit en utmaning.

Hur påverkar detta skörden och tillgången på oljeväxter nu i höst?
– Vi får vara beredda på ett skördebortfall på 25-30 procent och att Sverige går från att vara nettoexportör till att bli nettoimportör.

Under de senaste åren har rapsskörden legat på drygt 300 000 ton, tack vare tåliga hybridsorter och ny teknik som ger god avkastning. Merparten av rapsen går till AAK i Karlshamn, som tillverkar matolja, medan en del går till foder och en del till export.
Just i år har det odlats betydligt mer raps än vanligt här i Sverige på grund av kriget i Ukraina, som fick priset på raps att skjuta i höjden under förra året – och intresset för att odla raps att öka.

Hur tror du att priset påverkas nu?
– Odlingsläget i resten av Europa ser bra ut, så än så länge finns det inget som talar för en brist. Men visst kan en situation där vi tvingas importera en del raps driva upp priset här i Sverige, säger Per Germundsson.

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.