En tredjedel av lunchen blir svinn: “Allvarligt”

Undernäring är vanligt bland sköra äldre, därför är det viktigt att maten som planerats utifrån de äldres behov av energi och näring hamnar i magen. Men enligt Livsmedelsverkets matsvinnmätning hamnar en tredjedel av lunchportionerna på äldreboenden i soporna.

För tredje gången har Livsmedelsverket kartlagt matsvinnet inom äldreomsorgen, där 60 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. Resultatet visar att i genomsnitt slängs 108 gram per ätande vid lunchen – alltså uppemot en tredjedel av måltiden.
– Maten som slängs borde ha ätits upp. På äldreboenden är många sköra och undernäring är vanligt. Därför är det allvarligt att matsvinnet är så stort, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Hon menar att så länge mat slängs innebär det pengar i sophinken och onödig belastning på klimat och miljö. Men att matsvinn uppstår inom äldreomsorgen handlar inte om att det lagas för mycket mat, mängden är noggrant beräknad för de äldres behov av energi och näring.
Jämfört med kartläggningen från 2020 har fler kommuner rapporterat matsvinnsdata för äldreboenden, men det är fortfarande få.
– Vi tror att ett breddat fokus – från att mäta i syfte att minska matsvinnet för miljöns och ekonomins skull, till att även mäta för att följa upp att de äldre äter tillräckligt – kan göra att fler omsorgsverksamheter ser vinster med matsvinnsarbetet. Det kan bli en del i det viktiga arbetet med att förebygga undernäring, säger Emelie Eriksson.

 

Dela

Fler nyheter i Måltider

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.