Hälsosam mat minskar risken för demens

Att äta hälsosamt är inte bara bra för kroppen – det kan också bidra till att hålla hjärnan friskare. Enligt en färsk rapport från Livsmedelsverket matvanorna stor betydelse för risken att utveckla demens för personer över 60 år.

Livsmedelsverkets nya rapport bygger på systematiska översiktsartiklar som undersökt kopplingen mellan kost, framför allt kostmönster och livsmedelsgrupper, och utvecklingen av demens.
Runt 130–150 000 svenskar beräknas leva med en demenssjukdom i dag. Bland de som fyllt 65 år uppskattas sju procent ha demens; för dem över 80 år kan det handla om nästan en av fem. Antalet som har demens beräknas öka med närmare 80 procent till år 2050 i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar.
Studierna visar att en kost rik på vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och oljor samt fisk, men bara små mängder rött kött, chark och sockersötade drycker är gynnsam för den kognitiva hälsan. Hög alkoholkonsumtion kopplas till en ökad risk för demens.
– Vi ser att det är samma matvanor som minskar risken för de stora folksjukdomarna som också kan bidra till att bromsa försämringen av kognitiva funktioner och minska risken för demens, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket.
Kostens positiva effekter kan bland annat bero på att den påverkar riskfaktorer som typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, vilka i sig ökar risken för demens. Men en hälsosam kost kan även motverka potentiellt skadliga processer i kroppen som låggradig inflammation och oxidativ stress och därmed ha en mer direkt effekt på hjärnans åldrande.
– Demens ökar med åldern och eftersom vi lever allt längre beräknas antalet personer med demens vara nära dubbelt så många år 2050. Vi har mycket att vinna på att förebygga demens, både för individen och för samhället.

Rapporten är en del av arbetet med att uppdatera Livsmedelsverkets kostråd för äldre.

 

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hälsa

Good Grains växer – och tar in nytt kapital

Kulturgröten på Nobelfesten, vinnare av Årets foodservicevara och nu även stolt vinnare av Kravs Go Organic Award för produkten bulgur av korn. Jodå, det går bra för Good Grains och deras hydrotermiskt behandlade kulturspannmål. Nu vill företaget ta in nytt kapital för att fortsätta tillväxtresan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.