HK Scan investerar 75 miljoner i hållbarhetstillägg

För att öka takten i det gröna omställningsarbetet på gård inför HK Scan ett nytt hållbarhetstillägg till sina nöt- och grisleverantörer. Syftet är att framtidssäkra svensk livsmedelsproduktion.

Om jordbruket ska kunna investera i hållbara metoder och ny teknik behövs marknadslösningar med ekonomiska incitament. Därför ska HK Scan från och med januari 2024 betala ut ett hållbarhetstillägg till sina nöt- och grisleverantörer – en hållbarhetsinvestering som totalt uppgår till 75 miljoner kronor under det första året.
– Ska vi kunna öka takten i den gröna omställningen i Sverige, samtidigt som vi har behov av att öka livsmedelsproduktionen, så krävs gemensamma åtgärder och insatser, både inom politiken, jordbruksnäringen och i livsmedelsbranschen, säger Lars Appelqvist, vd på HK Scan Sverige, i en kommentar.
Hållbarhetstilläget ges i förskott, som ett incitament för att gården ska kunna realisera de insatser som har störst effekt på den enskilda gården, och är utformat enligt en modell som ska innebära så lite extra administration som möjligt för lantbrukaren.
– Vi vill att fokus i arbetet hos våra leverantörer ska ligga på verklig förflyttning genom konkreta insatser, snarare än att addera mer administrativt arbete, säger Magnus Lindholm, inköpsdirektör för djur.
För att på ett enklare vis kunna följa leverantörernas hållbarhetsarbete mäts gårdarnas klimatavtryck med hjälp av Agronods dataverktyg Agrosfär, något som alla HK Scans nöt- och grisleverantörer erbjuds. Utöver uppföljningen av gårdens klimatpåverkan ingår även insatser för att förbättra djuromsorgen och för att främja marker som gynnar biologisk mångfald som grund för fortsatt hållbarhetstillägg framöver.
– Det är viktigt att komma ihåg att många åtgärder som ger en minskad klimatpåverkan också är positiva för ekonomin på den enskilda gården, eftersom de bidrar till att resurserna tas tillvara på ett effektivare sätt, säger hållbarhetschefen Elina Matsdotter.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.