Hon är Årets kock 2022: ”Känns som en dröm”

Det blev Jessie Sommarström, kreativ ledare på Urban Deli, som tog hem vinsten i Årets kock 2022. Hon är därmed den första kvinnan på 34 år som kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning.

– Jag är i chock. Det är som en dröm. Jag är lite rädd för att vakna upp, säger Jessie Sommarström, när hon tar emot publikens och kollegornas hyllningar på torsdagskvällen.

Hon är den andra kvinnan som vinner Årets kock i tävlingens 39-åriga historia. Den första var Kristina Pettersson, som när hon vann 1988 arbetade på värdshuset Flottaren i Vansbro.

Tävlingen inleddes med att finalisterna skulle presentera tre olika kanapéer för juryn. Jessie Sommarström valde att tolka uppgiften genom att servera en rullad rotselleri och äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med caviar, en lätt grillad ostfralla kryddad med skog samt en vikt kålrabbi med het havskräfta.

I delmoment två var uppgiften att tillaga en lammsadel inspirerad av Karin Fransson. Här serverade Jessie en örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri samt variation på spritärter och örtig lammsås.

De avslutande, på förhand hemliga, momenten var att göra en buljongrätt samt en varmrätt på kummel.

– Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare, säger Jessie Sommarström, som till vardags är kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock.

Dela