Hon är på jakt efter framtidens hållbara matsystem

Hon är livsmedelsinnovatören som var med och grundade Food for Progress. Nu har Anna-Kajsa Lidell lämnat Sverige på jakt efter framtidens hållbara matsystem:
– Jag letar efter mesta möjliga nytta för oss människor till minsta möjliga kostnad för planeten.

Anna-Kajsa Lidell är ett välkänt namn för alla som hängt med i det gröna proteinskiftet. Som medgrundare av Food for Progress (vilket i sin tur var en följd av hennes första satsning, Beat Food for Progress) har hon haft ett oerhört stort inflytande på utvecklingen av växtbaserade alternativ till kött, där inte minst Oumph! är en sällan skådad framgångssaga.

När varumärket för två år sedan såldes till den internationella aktören Livekindly Collective valde hon att följa med och därmed lämna Food for Progress.

– Det var en tuff period under försäljningsprocessen med 80-timmarsveckor under lång tid. Otroligt mycket som skulle separeras och integreras samtidigt som det var pandemi och allting fick ske via Zoom. När allt var klart vaknade jag en dag och kände att jag behövde ta hand om mig själv om jag inte skulle springa in i den berömda väggen, säger Anna-Kajsa Lidell, som dessutom åkte på såväl covid som postcovid.

Det blev en lång tid av tankar och tålamod för att hitta tillbaka till lusten och energin igen. Sedan valde hon att åter bli egen och ska nu ge sig ut på en spännande långresa som ”Regenerativ Business Explorer”.

– Det känns fantastiskt att var entreprenör igen och samtidigt en del av Coest, ett bolag helt fokuserat på att katalysera regenerativa affärer, dvs affärer som maximerar nyttan för människor och planet samtidigt som de minimerar sin negativa påverkan. Jag kommer vara deras kvinna ute i världen och bidra till ökad perspektivtäthet. Jag har hyrt ut mitt hus till en tjej som lovat att ta hand om både blommor och katter medan jag är borta till nästa sommar då sönerna kommer hem från ett utbytesår i USA.

När Livsmedel i fokus ringer har hon precis klivit av tåget och står på en perrong i Amsterdam, där hon ska vara med på konferensen Regenerative Agriculture & Food Systems Summit i dagarna två.

Därefter ska hon åka till Portugal – eller någon helt annanstans. Färdplanen är inte klar utan får bli som den blir. Fokus är möten med människor från globens alla hörn.

– Jag har sålt ett bolag och nu vill jag investera en del av de pengarna i att förstå välden bättre och se vilka historier som bör berättas just nu.

Grundproblematiken är, enligt Anna-Kajsa Lidell, att vi blivit monokulturella både i tanken och i vårt agerande. Och att det är mångfald på alla plan som skapar resiliens. Istället för polarisering mellan enstaka lösningar krävs många lösningar och en förmåga att snabbt stänga ner de spår som inte visar sig fungera.

– Vi ser oss inte som en del av naturen utan betraktar den som en tillgång som vi kan utnyttja hur som helst. Det påverkar vår tillgång till mat, därför väljer jagatt göra en djupdykning i hållbara matsystem.

Men, säger hon, den stora frågan, det är hur vi blir bättre på att värdesätta mänskliga relationer och relationen med naturen. Att få cravings efter det i stället för konsumtion vore nyckeln till mycket..

Hur packar man en väska när man inte alls vet vart man ska?

– Haha, jag har en 60 liters ryggsäck med hjul, som är fylld med kläder, tekniks utrustning och läkemedel för alla eventualiteter. Men vintageklänningarna och klackskorna fick stanna hemma. Jag har preppat genom att ta alla sorters vaccinationer och gått på kurs i hur man poddar och hur man spelar in film med mobilen.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Människor och Värdekedjan

Experten: “Förpackningar är alltid en kompromiss”

Nya förpackningsdirektiv är på gång, vilket livsmedelsbranschen redan jobbar hårt med. De nya plastkorkarna som sitter fast är bara ett exempel. Frågan är bara om möjligheten att återvinna går ut över funktionaliteten?

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.