Jubel i branschen över slopade reserestriktionerna

Regeringens besked om slopade reserestriktioner i sommar välkomnas av såväl dagligvaruhandeln som besöksnäringen och alla dess leverantörer.
– I går släppte oron och jag har anställt sommarpersonal idag, säger handlaren Micke Erixson på Gotland.

Restriktionerna som gällt för inrikes resor hävs i nästa vecka. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i går torsdag.

– De nya reglerna gäller så länge människor tar ansvar och följer råden som finns om social distansering, och att berörda myndigheter, kommuner och regioner vidtar åtgärder för att inte smittspridningen ska öka, sa statsministern, och tillade att lättnaden av restriktionerna inte betyder att faran är över, och att nya kan komma att införas om man ser en ökning av spridningen igen.

För besöksnäringen och alla dess lokala leverantörer betyder beskedet överlevnad på flera håll i landet.

– Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, i en kommentar.

Handelns Utredningsinstituts expert Per Andersson har tidigare spått att dagligvaruhandeln på stora turistmål som exempelvis Gotland blir vinnare när svenska hushåll tvingas att semestra i Sverige. I och med gårdagens besked om slopade reserestriktioner i sommar kan det scenariot realiseras.
För Micke Erixson, handlare på Tempo i Stenkyrka på norra Gotland och Bingebyhallen i Visby, är det ett mer än välkommet besked.

– Kvartersbutiken i Visby har gått rätt så bra under våren, men orosmolnen för landsortbutiken har varit stora inför sommaren. Att många ö-bor flyttat ut till sina stugor och handlat matkassar har gjort våren bättre än vanligt för mig där, men det väger inte upp för turistsäsongen, säger han till Livsmedel i fokus.

Omsättningen i butiken i Stenkyrka söder om Visby är 20 000 kronor om dagen under lågsäsongen jämfört med 120 000 under sommarmånaderna.

– I går släppte den värsta oron och i dag har jag anställt sommarpersonal. Här i trakten är alla välkomnande mot turister trots diskussionerna som varit, säger Micke Erixson.

Fler nyheter i Corona och Värdekedjan

Med önskan om en riktigt härlig sommar!

Nu tar Livsmedel i fokus nyhetsbevakning ledigt i några veckor. Vi syns igen i mitten av augusti!

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem