Julens favoritgäst är kung i köket

När Livsmedelsföretagen frågar svenska folket vilken kändis de helst vill bjuda in till sina julbord hamnar kungen av mat-tv, Tareq Taylor, högst upp på gästlistan för tredje året i rad. På andra och tredje plats återfinns två andra kungar som båda har starka kopplingar till mat och dryck.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1 024 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. För tredje året i rad toppas listan av den karismatiske krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, känd bland annat från program som Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider och Masked Singer Sverige. 2021 fick han även den stora äran att vara julvärd i SVT.
– Vinst tre år i rad talar sitt tydliga språk. Tareq är helt enkelt den ultimata julbordsgästen. Han är charmig, personlig och har alltid nära till skratt. Att han dessutom är en makalös kock och kan rycka in i julmatsstöket bidrar med all säkerhet till hans popularitet, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
På andra plats kommer ingen mindre än Sveriges konung Carl XVI Gustaf, som 2023 firar 50 år på tronen. Kungen har ett stort och välkänt matintresse och är en aktiv medlem i Gastronomiska akademien.
På plats nummer tre kommer en person som med visst fog kan beskrivas som kungen av Youtube, nämligen Mauri Hermundsson, även känd som Mustiga Mauri. Mauri fick sitt stora genombrott med Youtube-kanalen Uppdrag: Mat och han har därefter varit programledare för bland annat Lego Masters Sverige och Mauri – Vad hände sen?
Nya på årets topp-tio-lista är Centerns före detta partiledare Annie Lööf, kriminalreportern Diamant Salihu, epa-dunksduon Hooja och Mårdis, författaren Björn Ranelid och författaren och dramatikern Jonas Gardell. Kvar på listan från förra året är Tareq Taylor, Mauri Hermundsson, överstelöjtnant Joakim Paasikivi och programledaren Farah Abadi.

Dela

Fler nyheter i Människor och Trend

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.