Massivt stöd för att ytterligare stärka den blå näringen

Nästan alla trendanalyser om framtidens sjömat pekar på alger och tång som ett allt viktigare framtidsområde. I Sverige sker kommersiell odling av alger än så länge i begränsad skala, men de senaste åren har flera nya företag etablerat sig. För att stärka företag som odlar alger, musslor och andra marina råvaror har branschföreningen Svenskt vattenbruk och sjömat bildats.

– Föreningens medlemmar är allt från stora producenter av musslor, ostron och alger till små företag som skördar från friväxande bestånd, vissa förädlar och använder råvarorna i sin produktion. Våra medlemmar är till stor del inriktade på livsmedel men även företag som tillverkar gödningsmedel är med. En annan viktig grupp är företag som förmedlar kunskap om marina råvaror och därmed bidrar till att öka intresset på marknaden, berättar Ingela Skärström som bland annat arbetar i Interreg projektet Marint Gränsforum Skagerrak som drivs av Svinesundskommittén har varit drivande vid bildandet av den nya branschföreningen. Hon bekräftar även bilden av att intresset för alger och tång som den nya sjömaten är stort, och växer.

Ungefär samtidigt har regeringen fattat beslut om vattenbruksprogrammet 2021-2027. Programförslaget omfattar 2,15 miljarder kronor och skickas nu till EU-kommissionen för godkännande. Det omfattar fokuserande stöd, en särskild satsning för att påskynda utvecklingen av vattenbruket och fokus på det småskaliga kustnära fisket och miljön. Målsättningen är att det nya programmet ska stärka de blå näringarna i Sverige, bidra till renare sjöar och hav samt öka utbudet av hållbart svenskproducerad sjömat till konsumenterna. Det innebär hållbarhet inom alla typer av fisken och vattenbruk, i hela kedjan i den diversifierade branschen.
– Det här är ett mer fokuserat program än tidigare, med flera miljöförbättrande åtgärder och tydliga satsningar på vattenbruk och småskaligt fiske i linje med den svenska livsmedelsstrategin, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.
I havs- och fiskeriprogrammet 2014–2020 går det att söka stöd där det finns pengar kvar fram till den 30 april 2022.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Förädling och Hållbarhet

Cloetta vill ha lugn i stormen: “Inget försäljnings- eller produktionsstopp”

Chokladtillverkaren Cloetta har valsat runt i den mediala hetluften under stora delar av tisdagen efter att nyhetsbyrån Siren rapporterat om att företaget stoppat försäljningen av hundratals ton chokladprodukter på grund av kontaminerad palmolja. Enligt kommunikationsdirektören Laura Lindholm stämmer inte de uppgifterna.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.