Norrmejerier tilldelas forskningsmedel till utveckling och innovation

Norrmejerier är en av de parter som får av de 48 miljoner kronorna som forskningsrådet Formas tilldelat SLU. Pengarna ska gå till svensk livsmedelsforskning.

Livsmedel i fokus har tidigare skrivit om forskningsrådet Formas mångmiljonsatsning på svensk livsmedelsforskning. Norrmejerier får ta del av de 48 miljoner kronor som tilldelats SLU och en rad andra parter, som ska användas till utveckling och innovation på matområdet. Satsningen ska främja fyra tvärvetenskapliga forskningscentrum där forskare, näringsliv och andra aktörer ska kunna samverka.

Syftet med forskningen är att identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft i framtidens svenska livsmedelssystem.

– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Därför känns det både viktigt och spännande att delta i en långsiktig forskningssatsning för en stabil och hållbar livsmedelsproduktion i hela Sverige, säger Anna-Karin Karlsson, Norrmejeriers hållbarhetsdirektör.

Norrmejerier deltar i forskningscentret SustAnimal som leds av SLU. Fokus kommer att ligga på att utforska djurens samspel med mark, vatten och växter, samt djurens framtida roll för en hållbar livsmedelsproduktion. Bland annat ska man titta på nya metoder för att stimulera biologisk mångfald, nya digitala tekniker i lantbruket och nya foderstrategier som gör det möjligt att använda gräs och grödor ännu mer effektivt och klimatsmart.

– Norrland har mycket bra förutsättningar för både mjölk- och köttproduktion av hög kvalitet. Genom att samverka och dela kunskap med forskare och andra aktörer i livsmedelskedjan kan vi använda de unika resurser vi har på ett ännu mer hållbart sätt, säger Anna-Karin Karlsson.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.