Norrmejerier tilldelas forskningsmedel till utveckling och innovation

Norrmejerier är en av de parter som får av de 48 miljoner kronorna som forskningsrådet Formas tilldelat SLU. Pengarna ska gå till svensk livsmedelsforskning.

Livsmedel i fokus har tidigare skrivit om forskningsrådet Formas mångmiljonsatsning på svensk livsmedelsforskning. Norrmejerier får ta del av de 48 miljoner kronor som tilldelats SLU och en rad andra parter, som ska användas till utveckling och innovation på matområdet. Satsningen ska främja fyra tvärvetenskapliga forskningscentrum där forskare, näringsliv och andra aktörer ska kunna samverka.

Syftet med forskningen är att identifiera och utveckla djurens roll för en ökad livsmedelsproduktion, hållbarhet och konkurrenskraft i framtidens svenska livsmedelssystem.

– Vad vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Därför känns det både viktigt och spännande att delta i en långsiktig forskningssatsning för en stabil och hållbar livsmedelsproduktion i hela Sverige, säger Anna-Karin Karlsson, Norrmejeriers hållbarhetsdirektör.

Norrmejerier deltar i forskningscentret SustAnimal som leds av SLU. Fokus kommer att ligga på att utforska djurens samspel med mark, vatten och växter, samt djurens framtida roll för en hållbar livsmedelsproduktion. Bland annat ska man titta på nya metoder för att stimulera biologisk mångfald, nya digitala tekniker i lantbruket och nya foderstrategier som gör det möjligt att använda gräs och grödor ännu mer effektivt och klimatsmart.

– Norrland har mycket bra förutsättningar för både mjölk- och köttproduktion av hög kvalitet. Genom att samverka och dela kunskap med forskare och andra aktörer i livsmedelskedjan kan vi använda de unika resurser vi har på ett ännu mer hållbart sätt, säger Anna-Karin Karlsson.

 

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan

Räddad mat har ökat med 70 procent

Under 2020 räddade Matsmarts kunder 8 591 ton mat från att bli matsvinn. Det är en ökning med 70 procent från föregående år. Mest mat räddades i Stockholmsregionen, där Matsmarts kunder köpte 1 815 ton mat som annars hade hamnat i soptunnan.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem