Nybakade produktutvecklare i världsklass: “Bollat högt och lågt”

Årets första produktutvecklarkurs har precis avslutats, och som vanligt har det varit högt tempo och högt i tak.
– Mitt mål var att få fler verktyg för att kunna skapa effektivare processer och jobba med utveckling på ett ännu mer strukturerat sätt, säger Peter Böhlenius, produktutvecklare på Polarbröd och en av deltagarna på kursen.

Cecilia Öster, verksamhetschef för Livsmedel i fokus, är väldigt nöjd med både kursen och deltagarnas utveckling.
– Det är alltid kul att se hur gruppen och varje enskild deltagare utvecklas under resans gång, säger hon.
En del av vinsten med kursen är att samlas med likasinnade och kunna bolla högt och lågt, på ett öppet och ärligt sätt.
– Vi brukar säga att erfarenhetsutbytet och nätverkandet är en stor fördel man inte riktigt kan läsa sig till utan får med sig som bonus av kursen.
En av årets kursdeltagare är Peter Böhlenius. I kommande nummer av tidningen Livsmedel i fokus publicerar vi en längre intervju om honom och hans roll på Polarbröd. Men du kan läsa den här, redan nu:

Nyfiken på nytt, och sugen på att kunna effektivisera och förbättra både kvaliteten på produkterna och processerna runt dem. Peter Böhlenius är en av två produktutvecklare på Polarbröd, där hans personliga favoritprodukt just nu är det mjuka tunnbrödet Sarek.

 ”Min roll går ut på att kvalitetsförbättra befintliga produkter och skapa nya. Det handlar ofta om att förbättra processerna och förfina råvarorna. Det uppstod ett väldigt speciellt läge kopplat till mitt jobb (och många andras också såklart!) efter brandolyckan vi hade här uppe – från ena dagen till den andra förändrades förutsättningarna totalt. Vi utmanades att optimera kvaliteten men även kapaciteten, trots att vi inte hade vårt stora bageri tillgängligt utan bara det mindre i Bredbyn som var specialiserat på kortare serier. Utmaningen under den perioden var att ha en befintlig produkt och flytta den – med samma bibehållna kvalitet men med helt olika förutsättningar. Särskilt eftersom begreppet ”kvalitet” är så subjektivt, vem bestämmer när ett bröd är gott eller godare..?
Men vi lyckades med uppdraget och fördubblade lilla bageriets kapacitet med hundra procent. Efter 14 månader stod det nya bageriet klart och vi kunde fortsätta där. Sedan är ju det i sig en utmaning eftersom maskinerna ska bakas in, men nu är vi igenom det och det rullar på fint. Nu satsar vi mer på tillväxt och har för avsikt att ta oss tillbaka på den marknaden vi var på, före branden. Dagligvaruhandeln är störst för oss, och där har vi gjort ett bra jobb att göra come back – men är man någonsin nöjd!? Exporten har stått på paus, det är hög tid för oss att återerövra den delen av marknaden också. Jag går själv en produktutvecklarutbildning i år som jag hoppas ska ge mig fler verktyg för att kunna skapa effektivare processer och jobba med utveckling på ett ännu mer strukturerat sätt. Möjligheterna känns oändliga i det här företaget då ägarfamiljen vill så mycket! Här tror man på framtiden och har stora visioner – det blev väldigt tydligt tyckte jag under tiden precis efter branden. Man tvekade inte en sekund innan man kommunicerade att bageriet skulle återställas och verksamheten fortsätta. I det klimatet händer det mycket”.

Nyfiken på att veta mer om produktutvecklarutbildningen?
Då hittar du mer information här.

Dela

Fler nyheter i Människor och Måltider och Mötesplatser

Härjedalspizza storsatsar på egen pizzafabrik

Härjedalspizza, som drivs av bröderna Jan och Rahman Sadat, investerar 25 miljoner kronor i en pizzafabrik i Vemdalen by. När bygget är klart kommer det att kunna baka 8 000 fryspizzor per dag.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.