Pandemien påverkar hela kedjans lönsamhet

Den årliga uppföljningen av livsmedelsstrategin visar att lönsamheten ökade inom primärproduktion, livsmedelsindustri och livsmedelshandel mellan åren 2016 och 2020. En kraftig försämring i restaurangledet på grund av pandemin bidrog till att lönsamheten i livsmedelskedjan som helhet fortsatte att minska. Det skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Jordbruksverket har i rapporten Uppföljning och utvärdering av livsmedelsstrategin följt utvecklingen i livsmedelskedjan fram till år 2020. Det innebär att pandemins första år och dess påverkan på lönsamheten täcks in i uppföljningen, men inte den senaste tidens kostnadsökningar på insatsvaror. Rapporten visar att lönsamheten inom primärproduktion, livsmedelsindustri och livsmedelshandel förbättrades mellan åren 2016 och 2020. Men rapporten visar också en kraftigt försämrad lönsamhet inom restaurangledet.
– Även om vi inte sett de slutliga effekterna av pandemin på livsmedelskedjan är det tydligt att restaurangledet drabbades hårt under 2020, med en fortsatt försämrad lönsamhet och en halvering av turismens exportvärde, säger Camilla Burman, utredare på Jordbruksverket.
Resultaten i rapporten visar också att produktionen fortsatte att öka till och med 2019, det vill säga fram till pandemins början, även om tillväxten inom livsmedelskedjan var svagare än i det totala näringslivet.

Yttre omständigheter påverkar lönsamhet och hållbarhet
För att nå livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad och hållbar livsmedelsproduktion i hela landet samtidigt som relevanta miljömål nås, behöver företagen i livsmedelskedjan vara lönsamma och konkurrenskraftiga.
– Vi ser tydligt att lönsamheten och konkurrenskraften inom livsmedelskedjan påverkas av yttre omständigheter, till exempel torkan 2018 och pandemin 2020, som är mycket svåra för företagen att förutse. Den långsiktiga lönsamheten är en av de största utmaningarna för företagen, säger Camilla Burman.
En försämrad eller låg lönsamhet riskerar att minska produktionen av livsmedel och försena insatser som har en positiv miljöpåverkan och satsningar på produktutveckling, forskning och innovation.– Det är tydligt att det är av stor vikt att företagen har en buffert för att klara av yttre omständigheter. Företagen behöver också ha en diversifierad verksamhet för att hantera risker så som väderberoende produktion och oförutsedda omständigheter, säger Camilla Burman.

Dela

Fler nyheter i Restaurang

Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.