Rätt ljus ger mer smak på växthusodlade kryddor och grönsaker

Victor Castro-Alves vid Örebro universitet forskar om hur UV-ljus kan få örter och grönsaker som odlas i växthus att smaka godare.
– Växter kan varken flytta på sig eller använda solkräm. Därför producerar de ämnen som skyddar dem mot solens UV-ljus. Dessa påverkar smak, färg och näring, säger han.

Växthus har flera fördelar: de gör det möjligt att odla året runt och skyddar mot olika angrepp.

Men växthus stänger ute UV-ljus, vilket gör att växterna smakar annorlunda jämfört med grönsaker som växer utomhus.

– Vi har en idé om varför grönsakerna som växter utomhus smakar godare men vet inte exakt vad som händer i växterna ännu, säger Victor Castro-Alves, som är en av nio postdoktorer inom fokusområde Mat och hälsa på Örebro universitet.

Tillsammans med ett gäng kollegor jämför han plantor som får växa under olika sorters ljus, såväl olika sorters UV-ljus som olika former av synligt ljus: blått, grönt eller rött.

– Alla växter reagerar inte på samma sätt. Vi har valt att börja med basilika och dill eftersom de är vanliga i växthus i Sverige.

Analyserna av vilka molekyler som utvecklas i växtens celler jämförs med sensoriska analyser utförda av Restaurang- och hotellhögskolan.

– Vi gör om experimenten åtminstone tre gånger för att få reda på vilka molekyler som är nycklar till den goda smaken och för att förstå vilket ljus som behövs för att de ska produceras, säger Victor Castro-Alves.

De första resultaten på dill är redan klara.

– Vi har använt UVA- och UVB-ljus och kommit nära det som smakpanelen från Restaurang- och hotellhögskolan har definierat som ”guldstandard” när det gäller smak.

Allt eftersom kommer forskningen att involvera fler växter, som till exempel gurka, och även undersöka hur UV-ljus påverkar hur mycket näring grönsakerna innehåller.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.