Så påverkas matpriserna av corona. “Vi är ganska sårbara”

Konjunkturinstitutet räknar med snabbt stigande matpriser som en effekt av coronakrisen. Men Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, tonar ned risken för skenande matpriser:
– Den breda matkorgen med stapelvaror kommer inte att påverkas nämnvärt i det kortsiktiga perspektivet.

I Konjunkturinstitutets senaste prognos för april i år konstateras att coronapandemin kommer att få stora negativa effekter på såväl den globala som den svenska ekonomin. Vad gäller livsmedelspriserna är bedömningen att de kommer stiga snabbt.

– Det är svårt att veta hur det kommer att bli men vi har sett många indikationer på att det är problem med logistik och det blir absolut en prishöjning när butikerna och producenterna kommer försöka få iväg varorna, säger Erik Glans, ekonom på Konjunkturinstitutet, i en intervju med DN, och talar om tredubbla priser på frukt och grönt – inte minst beroende på svårigheten att få fram arbetskraft till jordbruket.

Men enligt Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal är det än så länge inga problem med vare sig flöden eller logistik.

– Leveranserna kommer fram. Då är det snarare den svaga kronan som är problemet, vilket indirekt är en effekt av corona och den oro på finansmarknaden som viruset skapat, säger han.

Under den senaste månaden har det skett en upp till tioprocentig försvagning av den svenska kronan, vilket kommer att ge en tydlig fördyrning som drabbar livsmedelsproducenter som handlar med internationellt prissatta råvaror.

– Här finns en viss eftersläpning på kostnadsökningarna så än så länge kan vi inte se något genomslag på konsumentpriserna. Hur det blir framåt beror på hur spotpriserna och kronan rör sig, säger Carl Eckerdal.

Under de senaste dagarna har media rapporterat om såväl problem med att skörda kaffebönor i Colombia som att det saknas medarbetare i det svenska vårbruket, vilket kan slå på både tillgång och priser.

– Jag tycker inte att man ska vara spekulativ och ropa efter vargen i det här skedet. Visst kan det påverka men det är för tidigt att säga hur. Ofta är det så att andra producenter delvis kan kompensera för produktionsbortfall på andra håll.

Prisökningar på vissa premiumprodukter, som tidigare skickats med flyg för beredning i annat land kan absolut bli ett faktum men är inget som ger ett särskilt stort avtryck på konsumentprisindex i stort:

– I dagsläget är jag inte orolig över att livsmedelspriserna drar iväg upp till himlen. Men visst kommer livsmedel att sticka ut lite och öka snabbare än en hel del annat – dock inte lika mycket som efter torkan 2018, säger Carl Eckerdal.

Om du skulle göra en kvalificerad gissning?

– Då tror jag att vi landar någonstans mellan 2,5 och 3,5 procent prisökning på helåret ut till konsument.

Det stora orosmolnet är om stora exportörer av livsmedelsråvara såsom exempelvis Ryssland plötsligt skulle bestämma sig för att stoppa all export av vete, att behålla den för att bygga lager på hemmamarknaden av rädsla för depression.

– Det skulle kunna vara en trigger som påverkar priserna på annan handel av råvara som både soja och majs och annat, säger Carl Eckerdal och tillägger:

– Baksidan av den globala handeln har blivit uppenbar genom den här krisen: att vi blivit beroende av friktionsfria flöden och på så vis är ganska sårbara.

 

Dela

Fler nyheter i Corona och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.