Scan rullar ut nya växtbaserade klassiker

Sveriges största kött- och charkföretag storsatsar på växtbaserade produkter under varumärket Scan. Enligt vd Lars Appelqvist har smaken varit den viktigaste delen i utvecklingsarbetet.

Från och med den här veckan rullar Scan ut en ny satsning på växtbaserade alternativ till sina klassiska köttprodukter. Det handlar om vegobullar, vegofärs och korvar som är gjorda på åkerböna, sötlupin, gråärta och raps.
Lanseringen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på växtbaserade produkter och vänder sig till alla som vill äta mer grönt.

– Intresset för vegetariska produkter har fullständigt exploderat. Att ett välkänt varumärke som Scan nu försöker ta en position i vegohyllan tror jag är positivt för både butiker och konsumenter. Vi vill skaka om branschen, säger Lars Appelqvist.
Samtidigt skapar satsningen på vegetariskt även nya utvecklingsmöjligheter för det svenska lantbruket. Det handlar om svenska råvaror från gård till gaffel – och all förädling sker här i Sverige.
Handlar detta även om köttkonsumtionen går ned och ni är rädda att tappa marknad?
– Vi ställer inte kött mot vego utan vill ge konsumenterna möjlighet att välja bra mat från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist och fortsätter:
– Även om köttkonsumtionen går ned så hade vi en tillväxt på två procent under förra året. Det är det importerade köttet som tappar medan efterfrågan på svenskt kött ökar.
Smaken har varit det viktigaste i utvecklingsarbetet av de nya produkterna.
– Det är ingen som köper vegoprodukter bara för att det är bra för klimat och miljö, de måste vara goda också, säger Lars Appelqvist.
– Det har varit en utmaning att hitta rätt smak och konsistens, vi har testat oss fram och nu är vi redo att lansera ett vegosortiment som vi verkligen står för, säger Matilda Halléhn, kategorichef för Scans vegosortiment.

HKScan har även nyligen inlett ett partnerskap med företaget Gårdsfisk, med försäljning, distribution och produktion av fiskköttbullar, fiskfärs och styckningsdetaljer av fisk – produkter som redan finns i vissa butikers fisk- och frysdiskar men som nu ska växlas upp.
– Det är en möjlighet att erbjuda våra leverantörer möjlighet att komplettera sin köttproduktion med att även föda upp fisk på gården. Intresset är redan jättestort!

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hållbarhet och Växtbaserat

Hidden in Grains växlar upp takten i mineralskiftet

Kan hydrotermiskt behandlat spannmål ge biffen en match? Nu söker Hidden in Grains nya samarbeten med livsmedelsindustrin för att ge svenska spannmålen en bärande roll som källa till järn och andra mineraler. Vägen dit går via “vardagsprodukter”.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.