Tvärtemot kostråden: Konsumtionen av fisk och skaldjur minskar

Bara en av tre svenskar äter fisk och skaldjur minst två gånger i veckan. Detta enligt en ny rapport från Norges sjömatråd, som även visar att hushåll med god ekonomi köper nästan dubbelt så mycket fisk som de som har det sämre ställt.

Andelen svenskar som äter sjömat minst två gånger per vecka har minskat från 43 procent 2015 till 33 procent 2021. Det visar rapporten Sjömat i Sverige 2022, som Norges sjömatråd presenterar i dag tisdag, som tar tempen på svenskarnas konsumtion av fisk och skaldjur.
– Vi behöver gemensamt jobba för att fler ska få upp ögonen för de stora fördelarna med sjömat, säger Charlotte Rapp, marknadsorganisationens Sverige-chef.

Under pandemiåren 2020-2021 ökade de svenska hushållens hemkonsumtion av sjömat med 15 procent. Från 2019 till 2020 gick exempelvis köpen av lax upp 30 procent till över 20 000 ton. Under samma period minskade dock konsumtionen av sjömat på restauranger med anledning av coronarestriktioner.
Under första halvan av 2022 har hushållens sjömatskonsumtion dock backat igen, vilket gjort att ökningen från 2020 och 2021 så gott som utraderats.

Enligt rapporten äter hushållen med de högsta inkomsterna mest sjömat av alla – och mer än någonsin tidigare. Den gruppen konsumerar hela 19,4 kilo fisk och skaldjur per hushåll och år. Det kan jämföras med gruppen som tjänar mindre än 200 000 kronor per år, där mängden ligger på 10,3 kilo.
– Att välja sjömat ska inte vara en fråga om ekonomi. I en situation där priser på mat ökar och hushållens ekonomiska marginaler pressas är detta en bekymmersam tendens. Hälsovinsterna är så stora att alla grupper i samhället bör ha möjlighet att följa Livsmedelsverkets rekommendation, säger Charlotte Rapp.

Enligt Livsmedelsverket bör vi äta fisk två till tre gånger i veckan, då fisk är en naturlig källa till D-vitamin, jod och selen. Fet fisk såsom lax, makrill eller sill innehåller dessutom mycket omega-3.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hälsa

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.