Ursprung viktigare än pris när svenska folket väljer matfågel

Svensk kyckling alltmer poppis och sju av tio svenskar vill att kycklingen de äter ska vara svensk. Det visar en ny undersökning från Ipsos, som gjorts på uppdrag av Svensk Fågel.

Allt fler svenskar äter kyckling och så många som 73 procent av svenska folket vill att kycklingen ska vara svensk. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra året, enligt en färsk Ipsos-undersökning.
Av dessa är det nästan 70 procent som uppger att det är viktigt med en inhemsk produktion och att stötta bönderna. Dessutom anser 75 procent att det är viktigt att skolmaten är tillagad på svenska råvaror.
– Även om priset fortsatt är viktigt har betydelsen av att kycklingen är svensk ökat mer än pris. Sex procent fler än förra året anser också att skolmaten ska vara tillagad av svenska råvaror. Fler av respondenterna vill att maten i förskola och skola ska vara näringsrik och hälsosam. Här passar svensk matfågel perfekt, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.
Undersökningen presenterades på ett seminarium i Stockholm på torsdagen där Svensk Fågel lanserade sin nya Matfågelrapport med fokus på kost och hälsa.
– Svensk kyckling stämmer väl överens med de näringsrekommendationer som Livsmedelsverket ställer på ett hälsosamt livsmedel. Ett högt proteinvärde, stor andel vitaminer och mineraler samt ett lågt innehåll av mättat fett, salt och enkla sockerarter, säger Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel.
Enligt Maria Donis är det många som vet att kyckling är hälsosamt, men kanske inte alltid på vilket sätt.
– Hälsa och hållbarhet går hand i hand och rapporten genomlyser också vårt tuffa hållbarhetsarbete som har minskat vårt klimatavtryck med nästan 20 procent, säger hon.
Under nästa år ska Livsmedelsverket presentera sina nya svenska kostråd, som baseras på nya NNR (Nordiska Näringsrekommendationerna) där miljö och klimat spelar en viktigt roll.
– Då är det oerhört viktigt att myndigheten tar hänsyn till det omfattande miljö- och klimatarbete som svenska bönder och företag har gjort och gör. Svenska kycklingbranschen är stark på förnybar energi, effektiva resurserna och friska djur. Tillsammans med eget kretslopp på gården gör att exempelvis gödselhanteringen endast står för en väldigt liten del av vårt klimatavtryck. Vi tar vårt ansvar och gör vårt jobb, nu behöver även det offentliga göra samma sak.

3 saker som lyfts fram i Matfågelrapporten:

  • Kyckling har ett högt proteininnehåll, stor andel vitaminer och mineraler och lågt innehåll av mättat fett. Den innehåller även många viktiga vitaminer, järn, zink, magnesium och flera andra mineraler och spårämnen.
  • Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med 20 procent på tio år. Det gör det till det köttslag som gör minst klimatavtryck.
  • Var tredje kycklinggård drivs i dag av solceller och nästan lika många har vindkraft. Majoriteten har ett eget kretslopp på gården.

Rapporten kan laddas ned i sin helhet HÄR!

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet och Trend

Här är första ölet som bryggs på åkerböna

Nu lanseras det första ölet i Sverige som är bryggt på åkerböna: en New England IPA med namnet ”Bean Me Up”. Bakom satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered i samarbete med Viking Malt.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.