– Vi drivs av att göra saker på riktigt, säger Jenny Wessblad Hårdh, som grundat företaget tillsammans med sin man Robert Hårdh.
26 juni 2025
Vad får två etablerade jurister med toppjobb inom folkrätt och mänskliga rättigheter att starta ett företag inom livsmedelsbranschen?
Tja, för makarna Robert och Jenny Wessblad Hårdh är svaret – föräldraskap.
För snart tio år sedan grundade de barnmatsföretaget Alex & Phil, döpt efter sönerna Alexander och Philip, för att producera barnmaten de själva saknade: naturligt näringsriktig barnmat som är smidig att ta med och smakar lika gott som hemlagat.
– Vi är starkt värderingsdrivna och ser till vad som är det bästa för små barns behov, inte vad som är billigast och snabbast att producera, säger Jenny Wessblad Hårdh.
När de undersökte barnmatskategorin insåg de nämligen att utveckling och innovation i princip stått still i decennier.
– Nästan all barnmat som finns på marknaden bygger på kemisk berikning med tillsatta vitaminer och mineraler men är näringsfattig i grunden, vilket går stick i stäv mot alla trender och hur vi vill äta som vuxna.
Responsen efter lansering lät inte vänta på sig. Att få en hyllplats i dagligvaruhandeln är omvittnat svårt men för Alex&Phil gick det rätt snabbt. En del av produkterna är numera även listade i butikskedjor i Finland och Norge, och nu lanserar man även på Island.
– Det handlar om efterfrågan från både konsumenter och handeln. Vi hade helt rätt i vår analys att det saknades en premiumkategori inom det här segmentet.
Företaget har haft en god organisk tillväxt, nästan helt utan marknadsföring, och omsatte under förra året 26 miljoner kronor.
Men de senaste åren varit minst sagt utmanande, med minusresultat som följd.
– Det är tufft att vara liten i makroekonomiska prövningar med pandemi, skenande råvarupriser och valutautmaningar. Hela livsmedelsbranschen har brottats med negativ lönsamhet men nu börjar vi äntligen se en vändning.
Alex & Phil har högt ställda krav på produktionen, som sker i fabriker i Belgien, Frankrike och Tyskland eftersom det inte finns några produktionslinjer i Sverige för så kallade klämmisar.
Alla råvaror är ekologiska och odlas så nära produktionen som möjligt för att hålla nere på transporterna, med kallpressad rapsolja från Gunnarshög på Österlen som ett av få undantag.
– Det är helt enkelt för att det är den bästa olja som går att få tag på, säger Jenny Wessblad Hårdh.
Att vara utbildad jurist har visat sig vara en stor tillgång i företagsbygget, inte minst som livsmedelsbranschen styrs av en komplex livsmedelslagstiftning.
Möjligheterna att berätta om matens hälso- och näringsfördelar är hårt reglerat, vilket gör att det är svårt att tydliggöra skillnader. Jenny Wessblad Hårdh exemplifierar med järn:
– Det är en sak att järnberika en produkt men hur mycket kroppen sedan tar upp av det tillsatta järnet är något helt annat. Det blir en falsk trygghet för många småbarnsföräldrar när det står att en produkt är rik på järn samtidigt som kroppen bara kan ta upp 5-7 procent av det berikade järnet. Vi har naturligt höga nivåer av järn i våra produkter men kan inte skriva ut det eftersom det samtidigt finns naturliga variationer. Den problematiken har man inte med kemisk berikning, säger hon.
Alex & Phil har lockat flera investerare, inklusive tunga namn som Gunilla von Platen och investeraren Nicklas Storåkers.
Var är ni om fem år?
– Då har vi tagit betydligt fler marknadsandelar här i Sverige och även växt i övriga Norden.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hälsa och Människor
Svenskt Kött om ministerbesöket: ”Krävs långsiktiga spelregler”
Hallå där Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött, som nyligen tog emot landsbygdsminister Peter Kullgren på gårdsbesök på Gotland, under vilket framtiden för svensk nötköttsproduktion stod i fokus.
21 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.