Vanligt att krogar missar information om allergener: ”Mycket allvarligt”

En av fyra restauranger och kaféer lämnar fel information om allergena ingredienser. Det visar ett nationellt kontrollprojekt som genomförts i 71 kommuner.

När livsmedelskontrollen i 71 kommuner runt om i Sverige granskades den information om allergener som de lokala krogarna och kaféerna gav sina gäster var resultatet nedslående.
Av totalt 4 344 produkter hos 2 172 restauranger och andra storhushåll lämnades fel information för 17 procent av produkterna hos totalt 25 procent av verksamheterna.
– Att en allergiker så ofta riskerar att få fel information på restauranger är mycket allvarligt då det kan leda till allergiska reaktioner. Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att informera om allergena ingredienser i maten de serverar, säger Maria Svensson, enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad och samordnare av projektet.
Senap och selleri var två av de allergener som verksamheterna inte gav korrekt information om i flest fall, 223 respektive 171 fall.
Fel information angående mjölk, ägg och gluten gavs i mer än 100 fall vardera.
Fel information om jordnötter och nötter var mer ovanligt – där gavs fel information i tre respektive tio fall.

Dela

Fler nyheter i Livsmedelssäkerhet och Restaurang

Svenska stjärnkockar i skolmatsupprop: “Vi är oroliga”

De nedskärningar på skolmaten som många kostchefer just nu tvingas göra är ett hot mot såväl folkhälsan som mat- och måltidsbranschens framtid. Det menar stjärnkrögarna Fredrik Eriksson och Malin Söderström som nu uppmanar sina kockkollegor runt om i Sverige till ett kockupprop i Jamie Olivers anda.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.