Vi dricker 30 miljoner liter julmust till jul

Bland julens drycker är julmust i särklass populärast. Det fick vi veta i Livsmedelsföretagens rapport om julmaten som släpptes i veckan. 79 procent angav i undersökningen att de skulle vilja att julmust serveras till maten på bordet. Sveriges Bryggerier uppskattar att 30 miljoner liter julmust kommer att stå på svenskarnas bord i jul.

Musten uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.

– Tack vare att vi i Sverige har så många bryggerier har utbudet på must växt drastiskt senaste åren, så gott som varje region har en eller flera lokala varianter. Idag har julmusten ett bredare smakspann med olika intensiva smaksättningar där vissa lämpar sig bättre för barn och andra för vuxna. Generellt är julmusten en bra måltidsdryck till julbordets intensiva och ofta salta eller söta smaker. Dessutom är den naturligt alkoholfri, förklarar Sanna Lindberg, dryckesjournalist och ölexpert.

Även öl har en självklar plats på julbordet. I Livsmedelsföretagens undersökning svarade 45 procent att vill ha julöl på bordet.

Sveriges Bryggerier uppger att vi svenskar normalt sett helst väljer helst ljus lager när vi köper öl. Smakkategorin står för 86 procent av ölförsäljningen på Systembolaget. Men när det lackas mot jul väljer vi vårt traditionella svenska julöl, det vill säga mörk lager i sötare stil.

– Öl är en central del av vår matkultur och passar bra i det svenska köket. Beskan gifter sig med den salta, feta mat som vi ofta hittar bland klassikerna. Bäst till traditionell julmat är mörk lager, brown ale och porter. Idag finns en stor bredd både vad gäller alkoholstyrka och smakstilar och långt ifrån allt med julig etikett är en mörk lager – så det kan vara bra att ta en extra titt på både stil och alkoholhalt innan man öppnar ölen, tipsar Sanna Lindberg.

Att öl är en uppskattad måltidsdryck visar också en opinionsundersökning som genomfördes av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier tidigare i år. 51 procent av de tillfrågade uppger att de främst dricker öl för att det är gott till mat och tilltugg.

Dela

Fler nyheter i Dryck och Måltider

Ny databas samlar offentliga inköp av livsmedel: “En möjlighet för producenterna”

Vilka livsmedel köper kommunerna? I den nya SILO-databasen finns möjlighet att ta reda på allt från stor andel svenskproducerade produkter som serveras till vilken förädlingsgrad råvarorna har samt vilka producenter och leverantörer kommunerna har.
– Det här kan bidra till ökad innovation hos företagen, säger Eva Sundberg, sakkunnig på Jordbruksverket som står bakom satsningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.