Uppdrag: Reducera klimatutsläppen från mat och måltider

Foodtech-bolag Klimato tar in 50 miljoner och snabbar på expansionstakten.
– Det hjälper oss att nå vårt mål: att reducera matens klimatpåverkan, säger Anton Unger, vd och medgrundare.

För fem år sedan lanserade startupbolaget Klimato en tjänst som hjälper livsmedelsproducenter och andra aktörer att mäta sina koldioxidutsläpp. Den fick snabbt genomslag och används för närvarande av över 500 bolag i tolv olika länder, bland annat Hilton, Bastard Burgers och Violife.
För att snabba på expansionen har bolaget lyckats ta in nytt kapital. Det handlar om 47 miljoner kronor och bland investerarna finns det nederländska riskkapitalbolaget Global Cleantech Capital och statliga Almi Invest Greentech.
– Deras stöd kommer att underlätta för oss att vidareutveckla vår teknologi och skynda på vår tillväxt. Den här investeringen kommer att hjälpa oss att stärka vår position på marknaden och nå vårt mål att reducera matens klimatpåverkan, säger Anton Unger, vd och medgrundare på Klimato, i en kommentar.
Tanken är att ge kockar, inköpschefer och konsumenter insyn i vilken påverkan varje livsmedel har, så att de kan göra mer klimatvänliga val.
I fjol lyckades Klimatos restaurangkunder sänka sina klimatutsläpp per måltid med hela 23 procent.
Nu är målet att etablera sig i bland annat Tyskland, Frankrike och USA – och att bli marknadsledande inom området.

Bilden: Vd Anton Unger och försäljningschef Christoffer Connée är Klimatos grundare. Foto: Pressbild

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Grossist lanserar recept på framtidens krogklassiker

Martin & Servera tar hjälp av kändiskockar för att twista älskade krogklassiker med lägre klimatpåverkan.
– Trenden är tydlig, allt fler gäster vill ha klimatsmart och mer växtbaserat på tallriken, och vi vet att restaurangbranschen vill visa vägen, säger kommunikations- och hållbarhetsdirektören Kristina Ossmark.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.