Zero Waste Garden: Här växer både grönsaker och smarta samarbeten

En symfoniorkester som spelar Mozart bland kålhuvuden, pumpor och auberginer i en stadsnära odling med fokus på återbruk och att motverka matsvinn. Jodå, när Elin Aronsen Beis på Foodloopz är i farten kan allt hända.

Elin Aronsen Beis på Foodloopz är expert på att ge nytt liv åt mat som annars skulle bli matsvinn. Hennes senaste projekt är en stadsnära och helt ekologisk odling på 400 kvadratmeter på Huvudsta Gård i Solna, med fokus på återbruk, cirkulära modeller och samarbeten.

– Det är en Zero Waste Garden som vi har byggt upp med hjälp av 65 ton mat- och fodersvinn och trädgårdsavfall från Orto Novo, Weibulls och Blomsterlandet i samarbete med fastighetsägaren Huvudsta Gård Aktiebolag, säger Elin Aronsen Beis.

Hon berättar att det under 1600-talet fanns en köksträdgård just på den här platsen men att den sedan länge stått helt tom och obrukad.

– Det känns extra roligt och meningsfullt att i dessa turbulenta tider både gå tillbaka till hur det var förr: Härodlat och blanda det med nya idéer samt spännande samarbeten med hållbara företag. Vi vill att platsen skall generera både glädje, liv och rörelse samt hållbar mat.

Under sommaren har det växt så det nästan knakat i den näringsrika jorden: Majs, aubergine, pumpor, kål, sallat, kryddor, blommor.

– Vår chansning med jorden har verkligen betalat sig. Den här platsen går inte att känna igen från första skottkärran blivande kompost som lassades in, säger Elin Aronsen Beis.

Tack vare coronapandemin har det varit många volontärer som haft tid att hjälpa till.

– Jag tror att många av dem funnit mening i en annars rätt kaotisk vardag. Den yngsta i teamet har varit fyra år, den äldsta 73.

Nu är skördesäsongen i full gång och produkterna säljs både till restauranger i närheten och till boende och förbipasserande. Vidare så erbjudes workshops och teamdagar för företag som vill utveckla sitt hållbarhetsarbete. Just nu testar man exempelvis en restprodukt från rosteriet Johan & Nyströms kaffeproduktion för att se om det kan bli ett bra och naturligt gödningstillskott.

Och i morgon kommer alltså delar av symfoniorkestern från Västerås konserthus till trädgården ”för att spela Mozart för räddade växter”.

– Vi vill utmana och testa nytt, tanken är även att kunna konceptualisera den här idén. Det är redan många som hört av sig och varit nyfikna på projektet, bland annat miljöförvaltningen i Solna stad, säger Elin Aronsen Beis.

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Mötesplatser och Primärproduktion

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.