1 oktober 2020
Livsmedelspriset delas varje år ut till personer, organisationer eller företag ”som på ett inspirerande och innovativt sätt tagit initiativ till, eller utvecklat förutsättningar för att öka livsmedelsnäringens konkurrenskraft och utveckling”.
Det är nätverket Livsmedel i fokus som står bakom priset som delats ut ända sedan 1964.
– I år har vi åtta nominerade vars arbete på olika sätt påverkar hela branschen. Både nomineringarna och motiveringarna håller väldigt hög nivå, säger Anna-Karin Andersson, ordförande för nätverket Livsmedel i fokus.
Här är de nominerade till Livsmedelspriset 2020:
- AGFO: ”För att på kort tid ha placerat sig som en vass analytiker med näsa för aktuella frågeställningar.”
 - Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren: ”För sina inlägg i debatten gällande kornas vara eller icke vara genom boken ”Kornas planet.”
 - Elin Aronsen Beis: ”För att med en aldrig sinande energi och lösningsförmåga ta sig an kampen mot matsvinnet på alla fronter.”
 - Fazer Kvarn: ”För lanseringen av Havreris under varumärket Frebaco – en innovation av svensk havre som ser ut som och kan ersätta vanligt importerat ris i nästan alla sammanhang.”
 - Jan Klingspor: ”En stor tillgång för kvalitetsansvariga och ledare inom svenska livsmedelsindustrin med sin mångåriga erfarenhet som kvalitets- och miljöchef inom både livsmedels- och förpackningsindustrin.”
 - Maria Forshufvud: ”Som vd för Svenskmärkning AB har hon nått nya fantastiska nivåer för etableringen av märkningen ”Från Sverige” på svenska livsmedel.”
 - Sara Berger, vd Sydgrönt: ”En driven, nytänkande och passionerad ledare som arbetar både jordnära och strategiskt för att lyfta den svenska odlingen och visa dess mervärden.”
 - Zogwall AB: ”Visionärer inom functional foods som tillför marknaden mervärden som går i linje med den globala utvecklingen mot en mer hälsosam och hållbar livsstil.”
 
Vinnaren utses av styrelsen för nätverket Livsmedel i fokus med prisutdelning senare i höst.
– Vi brukar dela ut priset i samband med Livsmedelsdagarna i Tylösand men i år kommer vi på grund av corona att göra på ett helt nytt och kreativt sätt, säger Anna-Karin Karlsson.
BILDEN: Lantmännens Växthus vann Livsmedelspriset 2019. Här tar Jakob Söderström och Mats Larsson emot priset under Livsmedelsdagarna i Tylösand.
Dela
Fler nyheter i Människor och Värdekedjan
Forskning Mötesplatser Trend Värdekedjan
Forskning gör fullkorn mer attraktivt: ”Tilltalar konsumenterna”
Fermentering av fibrer kan vara ett sätt att öka konsumtionen av fullkorn. Exakt hur kommer Marcus Johansson, forskare vid Högskolan i Kristianstad, att förklara när han medverkar i ett webbinarium i regi av Fullkornsfrämjandet.
3 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.
											
				



