Hållbarhetsakuten – här är är alla finalisterna

Ätbara förpackningar, blå proteiner och virtuella djurstängsel. Det är tre av totalt åtta projekt som gått till final i Hållbarhetsakuten, årets team för Lidl Future Initiatives.

Rekordmånga projekt har sökt stöd från Lidl Future Initiatives, där årets tema är ”Hållbarhetsakuten”. Det handlar enligt tävlingskriterierna om ”tidskritiska projekt utanför den egna verksamheten som ger snabbare omställning till hållbara livsmedelssystem”.

Av totalt 122 ansökningar har åtta finalister valts ut för att tillsammans tävla om de 11 miljoner kronor som finns i prispotten, pengar som Lidls kunder bidragit med.

Bland de många projekten finns pilottester av AI och smarta odlingsrobotar, cirkulära kretslopp, hållbar produktion av blå och gröna proteiner samt projekt som gör det lättare för konsumenter att välja klimatsmart och hälsosamt.

– Som livsmedelsaktör är vi en del av de utmaningar som branschen står inför och genom Hållbarhetsakuten kan vi tillsammans bidra med lösningar som snabbt ger fler möjligheten att leva och äta mer sunt och hållbart, säger Johan Augustsson, Sverigechef för Lidl.

Finalisterna kommer att ge en muntlig presentation av sina projekt för Lidls jury den 19 november; de slutliga vinnarna prisas vid en digital prisceremoni den 20 november.

Här är alla finalisterna:

  • Klimatsmart certifiering av kollagring i marken, Inkonova AB Test. Om hur drönare med hjälp av AI gör det enklare för jordbrukare att mäta jordens kollagringsförmåga och till konsument skapa en klimatsmartmärkt primärproduktion.
  • Dax för brax – fiske som gynnar Östersjön, Race For The Baltic.Test av nya metoder för kustnära fiske av brax och id för utveckling av nya konsumentprodukter och mer samverkan för att minska övergödningen av Östersjön.
  • Konkret cirkulärt livsmedelssystem, Renahav Sverige AB. Test av cirkulärt system där matsvinn och sidoströmmar ersätter småfisk och soja som foder för lax- och fiskodling.
  • Boost – en bönbaserad ost, RISE. Utveckling av en vegetabilisk ost baserad på den svenska åkerbönan vilken gör en mer diversifierad primärproduktion möjlig och mer hållbara alternativ på smörgåsen.
  • Naturbeteskött med virtuella stängsel, RISE. Test hur virtuella stängsel kan minska stressen hos nötkreatur och möjliggöra regenerativt bete och naturvårdsbetning.
  • Svinn-labb, Rädda barnen. Utbildning och kunskapsspridning om matsvinn bland barn, unga och vuxna, vilken skapar en lokal gräsrotsrörelse och ökar social hållbarhet.
  • Hållbar livsmedelsproduktion med frövitalisering, Robust Seed Technology A&F AB. Pilottest av frövitalisering direkt i primärproduktionen, för fler och friskare plantor på mindre yta och större volymer av hälsosam mat.
  • Ätbar matförpackning av biomaterial för minskat matsvinn, Saveggy AB och Lunds universitet. Praktiska försök med ett alternativ till skyddsplast på gurka som är ätbart och kan ersätta plastförpackningar runt frukt och grönsaker.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan

”För att lyckas måste man ha koll på juridiken”

Hon är advokaten som blandar mat med juridik och som vet hur man bygger en framgångssaga. Möt Katarina Ladenfors, expert på avtal- och marknadsföringsrätt med särskilt fokus på livsmedelsbranschen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.