Färdiga matkassar ska minska risken för undernäring

Behovsanpassade matkassar ska göra det enklare för äldre att få i sig mat de behöver. Det handlar om ett samarbete mellan kommuner och livsmedelsföretag kring en nollvision för undernäring.

Den här veckan startar ett pilotprojekt med behovsanpassade matkassar i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm. Under sex veckor ska 16 äldre på serviceboenden få hemleverans av färdiga måltider för hela dygnet. Syftet är att minska risken för undernäring bland äldre.

– Vi hoppas att de behovsanpassade matkassarna ska bidra till hälsa och välbefinnande för den enskilde. Vi hoppas också kunna bidra till att avlasta omsorgspersonalen som, i och med att måltiden levereras färdig, får mer tid att fokusera på att ge en god vård och omsorg, säger Malin Ljung, dietist i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

Kommunerna tillagar själva en del av måltiderna medan exempelvis näringstäta mellanmål levereras av de livsmedelsföretag som ingår i projektet.

– Vi lägger lika stor vikt vid mellanmålen som lunch och middag. Många små och näringstäta mål utspridda över dygnet gör det lättare att få i sig all näring man behöver, säger Janina Blomberg, affärsutvecklare på Compass Group – ett av de företag som levererar maten.

Under testperioden kommer de äldre och hemtjänstpersonalen få svara på frågor via en digital plattform kring bland annat hälsa, välmående, och vad de tycker om maten.

– Vår hypotes är att det på sikt lönar sig för kommunerna att subventionera behovsanpassade matkassar till de äldre, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin som driver Nollvisionen.

Partnerskapet i Nollvisionen för undernäring hos äldre är Livsmedelsakademin, Kävlinge kommun, stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm, Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, Compass Group, Findus, Bergendahls, Orkla, Mathem.se, Cuviva, Högskolan Kristianstad, Jämställd Utveckling Skåne. Projektet finansieras av Vinnova.

Fler nyheter i Forskning och Måltider

Miljö-dna ger bättre analys av biologisk mångfald

Analys av miljö-dna i vattenprover är en snabbare och billigare metod än dem som traditionellt används i Sverige. Dessutom ger den en mer detaljerad bild av mångfalden i miljön.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.

Bli medlem